Portretul lui Nicolae Ceaușescu. Alex Mihai Stoenescu: „Avea un complex de inferioritate”. Video

Portretul lui Nicolae Ceaușescu. Alex Mihai Stoenescu: „Avea un complex de inferioritate”. Video Alex Mihai Stoenescu la podcastul „Evenimentul Istoric”. Sursa foto: arhiva companiei

Exclusiv. În ziua de vineri, 4 octombrie, a fost difuzată o nouă ediție a podcastului „Evenimentul istoric”, pe canalul de YouTube „Hai România”. Alex Mihai Stoenescu a discutat despre Nicolae Ceaușescu, parcursul acestuia în cadrul Partidului Comunist, slăbiciunile sale și relația cu Gheorghe Gheorghiu Dej.

Așa cum a explicat istoricul, în ultimii ani au apărut numeroase biografii ale lui Nicolae Ceaușescu. El a mai spus că în ele este menționat dosarul de cadre al fostului lider comunist.

Dosarul de cadre al lui Ceaușescu

După cum a relatat Alex Mihai Stoenescu, în dosarul de cadre al lui Ceaușescu erau menționate elemente de portret ale acestuia. El a explicat că se făceau caracterizări ale membrilor de partid. Iar acolo există și caracterizarea fostului lider.

„Scria că era devotat Partidului Comunist. Era disciplinat, inteligență vie. Scria că nu avea atitudine tovărășească. Era izolat, era tăcut, nu socializa. Era ironic. El, de fapt, ura ironia. Mai departe se spunea că este încrezut. Avea dorința de a se evidenția. Deci, cu niște defecte. Dar, scria mai departe, ridicat politicește. Adică, știa ceva, citise, cunoscuse. Dar este greu să ne dăm seama ce citise Ceaușescu. Pentru că circulau tot felul de broșuri. Pe unele le răspândea chiar el”, a explicat Alex Mihai Stoenescu.

Portretul lui Nicolae Ceaușescu

Una dintre biografiile lui Nicolae Ceaușescu a fost scrisă de Pavel Câmpeanu. Cei doi s-au cunoscut personal, atunci când au fost închiși împreună. Din scrierea acestuia, după cum a explicat Alex Mihai Stoenescu, rezultă că probabil, datorită bâlbâileii și a felului lui, Ceaușescu a avut complexe de inferioritate. Asta până după anul 1948, când a început să dobândească funcții.

„Complexul de inferioritate s-a transformat în complex de superioritate, care este o chestie tipică la oamenii cu astfel de deviații de comportament. Complexul de comandant, cel din armată, complexul de lider pe structura lui violentă. Când sărea în apărarea lui Gheorghiu Dej, Ceaușescu era mult mai dur, mult mai acid decât liderul comunist. Acesta formula niște critici, dar imediat sărea Ceaușescu și înfiera”, a mai declarat Alex Mihai Stoenescu.

Activistul dur de partid

Istoricul a continuat prin a declara că Ceaușescu mai avea și pornirea activistului dur de partid. A explicat că motivul pentru care nu era băgat în seamă era că era foarte tânăr. Dar și pentru că oamenii spuneau că nu el contează, ci șeful partidului contează.

Alex Mihai Stoenescu a continuat și prin a-și exprima propria părere despre cum a ajuns Ceaușescu să fie liderul Partidului Comunist.

„Toată situația asta de compromis și, mai ales, poziția foarte importantă pe care a avut-o și faptul că nu era băgat în seamă pentru că era tânăr, trebuie văzută în momentul de după moartea lui Gheorghiu Dej. Atunci când, există mărturia clară, că Nicolae Ceaușescu avea o anumită imagine. Și despre partid, pe care îl cunoștea foarte bine, dar și despre ilegaliști”, a mai spus Alex Mihai Stoenescu.

În problema legată de consilierii de partid sovietici, Gheorghe Gheorghiu Dej era mai diplomat, Ceaușescu era dur, agresiv.

Ediția integrală a podcastului „Evenimentul istoric” din data de 4 octombrie poate fi vizionată aici.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro
Revista presei