Cornel Chiriac și lupta anti-sistem prin muzică. Românii dădeau sonorul mai tare la Europa Liberă
- Florian Olteanu
- 5 octombrie 2024, 20:31
Cornel Chiriac și lupta anti-sistem prin muzică. Un tânăr în floarea vârstei a întreținut plăpânda flacără a libertății prin muzica occidentală pe care o difuza în România dar și de la „Europa Liberă”. Moartea sa este și la aproape cinci decenii un mister.
Cornel Chiriac - omul care a trăit prin muzică și pentru muzică
Cornel Chiriac s-a născut nu departe de Cetatea Albă, atunci în Basarabia eliberată de români și germani, în data de 9 mai 1942. Evident, familia sa s-a refugiat în România, după reocuparea sovietică a Basarabiei. A urmat studiile la Pitești, inclusiv Institutul Pedagogic de acolo. La 23-24 de ani, deja era un nume ca realizator de radio pe linia muzicală. Adora Jazz-ul și respira muzică, trăia pentru muzică. Scria textele pentru rubrici muzicale, pentru etichetele discurilor de la Electrecord. Revista „Secolul XX”, o revistă de dezbatere a comuniștilor i-a publicat un articol despre jazz.
Apropiații săi spun că la puțin peste 21 de ani reușise să aibă rubrica sa la Radio. Johnny Răducanu a afirmat că a citit despre jazz mai mult din caietele lui Cornel Chiriac. La 24 de ani, ajunsese să realizeze Metronom la radioul național. A încercat să promoveze Phoenix la Cerbul de Aur, faimosul concurs de muzică internațional organizat de România în scurta eră a dezghețului.
Cornel Chiriac nu a căzut în capcana destinderii de după 1964. Și-a făcut rost, în 1969, de o invitație pentru Polonia, strecurată de un cântăreț venit la Cerbul de Aur, dar va fugi în Austria. Faima lui ajunsese la urechile legendarului director al Europei Libere, Noel Bernard. Așa a reînviat din iunie 1969, Metronom la faimosul post bazat la Munchen și susținut de americani pentru a crea o rezistență prin cultură în blocul socialist.
Cornel Chiriac - mii de fani dincolo de Cortina de Fier
Cornel Chiriac difuza muzică jazz, rock. Primea scrisori din România. Multe erau citite la emisiunea numită „Metronom” după numele celei de la Radio România. La Radio România fusese interzis în 1969, după ce difuzase o melodie satirică, „Vocea oilor” a lui Mircea Florian și melodia „Back in the USSR” a celebrei trupe Beatles. Securitatea românească începuse să urmărească informativ pe cei ce scriau în secret scrisori către „Metronom”.
Un recent film din 2022, Metronom, cu scenariu și regia semnate de Alexandru Belc reia teza persecuției celor care îi scriau marelui realizator. Regimul plănuia să creeze un curent național folk-rock, iar aceasta din septembrie 1973, s-a numit „Cenaclul Flacăra”. Evident, Cornel Chiriac era tot mai indezirabil pentru autoritățile comuniste. Tinerii continuau să sfideze cenzura și Radio Europa Liberă era oaza lor de muzică. Din păcate, realizatorul avea să iasă brutal și nedrept din poveste. Din nefericire, și din viață!
O moarte suspectă, niciodată elucidată
Pe 4 martie 1975, cu doi ani înainte de marele cutremur din România, Cornel Chiriac se îndrepta noaptea spre locul unde avea mașina. A fost înjunghiat și a fost găsit târziu de o studentă care trecea pe acolo. Pierduse mult sânge și va muri la Munchen. Avea aproape 33 de ani. Rapid, autoritățile germane au găsit un tânăr de 17 -18 ani, Mario Gropp. Nu avea alibi pentru acea noapte și unii martori au spus că ar fi fost în compania lui Chiriac în acea noapte. Gropp a fost găsit vinovat și a primit 8 ani închisoare.
Mulți români din Diaspora au spus că Gropp fusese un țap ispășitor și că, de fapt, Securitatea l-ar fi lichidat. Securitatea însă îi confecționase acuzații dure lui Chiriac pentru a-l decredibiliza. Mama sa a reușit să obțină urna cu cenușa fiului ei imediat după incinerare și aceasta a fost depusă în Cimitirul Reînvierea din Capitală. Astăzi, mai multe festivaluri îi poartă numele. Temporar, a emis la Râmnicu Vâlcea și Radio Metronom.
Cornel Chiriac este considerat astăzi un simbol al rezistenței anticomuniste. Noel Bernard, el însuși suprimat prin iradiere avea să ăi atribuie marelui realizator eticheta: „nu pentru politică a trăit, muzica a fost viața lui!”.
Remember semnat de Virgil Mihaiu din anul 2000
La „Europa Liberă”, în anul 2000, eseistul Virgil Mihaiu i-a dedicat lui Cornel Chiriac un remember:
„Emisiunile sale au căpătat amploare la „Europa Liberă", devenind un fel de școală a gustului muzical pentru ascultătorii din țară. Cu toate riscurile pe care le implica statutul nostru de ascultători ai unei „oficine a dusmanilor poporului", noi, elevii și studentii de atunci, nu ne sfiam să ne manifestam deschis admirația pentru Cornel Chiriac.
Majoritatea nici nu știam cum arată eroul nostru. Însă el devenise o prezență vie, camaradul nostru îndepartat-apropiat, protectorul utopiei noastre sonore.
Într-o tara tot mai claustrată în propria-i nefericire, muzica pe care ne-o dăruia Cornel Chiriac reprezenta unul din puținele orizonturi deschise, una din rarele adieri de speranță”.