Cum gândește cel mai feroce terorist palestinian. Dezvăluiri despre Yahya Sinwar

Cum gândește cel mai feroce terorist palestinian. Dezvăluiri despre Yahya Sinwar Yahya Sinwar. Sursa foto: Arhiva EVZ

Liderului teroriștilor palestinieni Hamas, Yahya Sinwar, spune că nu-i pare rău pentru masacrul comis pe 7 octombrie anul trecut, spun apropiații săi, în ciuda faptului că atacul, cel mai grav de la Holocaust încoace, s-a și soldat cu moartea a peste 1.000 de civili israelieni, cu violuri, mutilări, profanări de cadavre și luarea a peste 250 de ostatici, folosiți ulterior pentru șantaj.

Nu-i pasă nici de israelieni, nici de palestinieni

Liderului terorist nu-i pare rău nici de palestinienii morți după ce organizația pe care o conduce, Hamas, i-a folosit ca scuturi umane în războiul antiterorist declanșat de Israel, și nici de aliații din mișcarea teroristă Hezbollah, care a suferit pierderi foarte grele.

Yahya Sinwar, acum în vârstă de 62 de ani și arhitectul atacului teroriștilor Hamas din Israel, de acum un an, spune că masacrarea civililor din Israel este singura modalitate de a forța crearea unei „națiuni palestiniene”, potrivit declarațiilor făcute de patru oficiali palestinieni și de două surse din guvernele din Orientul Mijlociu, citate de Reuters.

Sinwar a reușit să atragă dictatura islamistă din Iran și pe toate organizațiile teroriste manipulate și susținute financiar și militar de Teheran în așa-zisa „Axă de Rezistență”, care cuprinde mișcări teroriste precum Hezbollah din Liban, rebelii Houthii din Yemen și milițiile islamiste din Irak, în conflictul cu Israel, potrivit lui Hassan Hassan, cercetător al grupărilor islamiste și teroriste.

Sinwar, satrapul din Fâșia Gaza

„Observăm acum efectele de undă ale masacrului din 7 octombrie. Pariul lui Sinwar nu a funcționat”, a spus Hassan, sugerând că așa-zisa „Axă a Rezistenței” s-ar putea să nu își revină niciodată.

„Ceea ce Israel a făcut contra Hezbollah în două săptămâni este aproape egal cu ceea ce a reușit într-un an întreg contra Hamas, în Gaza. La Hezbollah, primele trei niveluri de conducere au fost eliminate, comanda sa militară a fost decimată, iar liderul său, Hassan Nasrallah, a fost ucis”, a adăugat Hassan.

Cu toate acestea, Sinwar reușește încă să domine, ca un satrap, atât organizația teroristă Hamas, cât și populația din Gaza, în ciuda unor semne de disidență printre locuitori.

Cum a ajuns Sinwar șeful grupării teroriste Hamas

Yahya Sinwar a ajuns liderul general al mișcării teroriste palestiniene după ce predecesorul său, Ismail Haniyeh, a fost eliminat în iulie de un presupus atac israelian, în timpul unei vizite la Teheran, operațiune niciodată confirmată de Israel.

Operând la adăpostul unei rețele de tuneluri labirintice pe sub clădiri civile precum școli și spitale din Gaza, sursele israeliene spun că Sinwar și fratele său, de asemenea un comandant de top al teroriștilor palestinieni, par să fi supraviețuit până acum atacurilor aeriene care l-ar fi ucis adjunctul său, Mohammed Deif și pe alți lideri de rang înalt.

Supranumit „Fața răului” de Israel, Yahya Sinwar operează în secret, mișcându-se constant și folosind mesageri de încredere pentru comunicarea non-digitală, potrivit declarațiilor a trei oficiali ai teroriștilor palestinieni Hamas și a unui oficial regional. El nu a mai fost văzut în public din 7 octombrie anul trecut.

Iar de-a lungul lunilor de discuții eșuate pentru o încetare a focului, conduse de Qatar și Egipt, care s-au concentrat pe schimbarea prizonierilor cu ostatici, Sinwar a fost singurul factor de decizie, potrivit a trei surse din mișcarea teroristă Hamas. Negociatorii ar aștepta zile întregi răspunsurile, filtrate printr-un lanț secret de mesageri.

Artistă a fost ucisă de teroriştii Hamas

Artistă ucisă de teroriştii palestinieni / Sursa foto Instagram

Yahya Sinwar. Portretul unui fanatic

Toleranța ridicată a lui Sinwar față de suferință în numele unei cauze, mai ales dacă este îndurată de palestinieni, a fost evidentă atunci când a ajutat la negocierea în 2011 a schimbului a 1.027 de prizonieri, printre care se afla și el, pentru un soldat israelian răpit de teroriștii palestinieni și dus în Gaza. Răpirea acestuia de către teroriștii Hamas a dus la un atac israelian asupra enclavei și la mii de morți dintre palestinieni.

O jumătate de duzină de oameni care îl cunosc pe Sinwar au declarat pentru Reuters că fanatismul lui a fost modelat de o copilărie săracă, petrecută în lagărele de refugiați din Gaza și de cei 22 de ani petrecuți pușcărie, în Israel, inclusiv în Ashkelon, orașul pe care părinții lui îl numeau „acasă” înainte de a fugi după războiul arabo-israelian din 1948.

Problema ostaticilor și a schimburilor de prizonieri este profund personală pentru Sinwar, au spus toate sursele, care au cerut anonimatul pentru a vorbi liber despre chestiuni sensibile. Liderul teroriștilor palestinieni a promis că va elibera toți prizonierii deținuți în Israel.

Teroriștii Palestinieni vor distrugerea completă a Israelului

Yahya Sinwar a devenit membru al grupării teroriste Hamas la scurt timp după înființarea acesteia, în anii 1980, adoptând ideologia islamistă radicală a grupului, care urmărește să stabilească un stat islamic în Palestina și se opune existenței Israelului.

Ideologia teroriștilor privește statul Israel nu doar ca pe un rival politic, ci ca pe o forță de ocupație pe „pământ musulman”. Privite în această perspectivă, suferințele sunt adesea interpretate de Sinwar și de adepții săi ca parte din ideologia islamică a sacrificiului, spun experții.

„Ceea ce se ascunde în spatele hotărârii sale este tenacitatea ideologiei, tenacitatea obiectivului. Este ascet și mulțumit cu puțin”, îl descrie un înalt oficial al teroriștilor Hamas, sub protecția anonimatului.

Înainte de război, Sinwar povestea despre viața sa din Gaza, povestind că mama lui făcea haine din sacii goi în care erau aduse ajutoarele alimentare de la ONU. Iar într-un roman semi-autobiografic scris în închisoare, Sinwar a descris scenele din timpul ocupației israeliene de după Războiul de șase zile, când Israelul a avut de înfruntat o coaliție compusă din Egipt, Siria și Iordania, spunând că buldozerele treceau peste casele palestinienilor, „ca un monstru care zdrobește oasele prăzii”.

Sinwar și-a început cariera ca ofițer de represiune contra palestinienilor acuzați de spionaj

Yahya Sinwar și-a început cariera ca ofițer de represiune, însărcinat să-i pedepsească pe palestinienii suspectați că dau informații pentru Israel. A devenit apoi erou pentru fanaticii palestinieni, după ce a fost condamnat de Israel pentru răpirea și uciderea a doi soldați israelieni și a patru palestinieni.

Ulterior, cu un astfel de CV, a urcat rapid în fruntea mișcării teroriste Hamas.

Este considerat de oficialii arabi și palestinieni arhitectul strategiei și capacităților militare ale grupării teroriste Hamas, poziție consolidată prin legăturile sale puternice cu dictatura islamistă din Iran, țară în care a fost în 2012.

Dar Sinwar nu și-a ascuns ura față de Israel nici înainte de a orchestra masacrul din 7 octombrie. Într-un discurs ținut cu un an înainte, liderul terorist a promis că va trimite un potop de luptători și rachete peste Israel, sugerând un război care fie va obliga lumea să forțeze înființarea unui stat palestinian, fie va izolată Israelul pe scena globală.

Însă în momentul discursului, Sinwar și Deif făcuseră deja planuri secrete pentru masacru și chiar făceau exerciții de antrenament, în public, prin care simulau un astfel de atac.

Liderul politic Hamas a acceptat acordul de încetare a focului

Liderul politic Hamas. Sursa foto: Times of Israel

Masacrul contra civililor din Israel n-a avut efectul dorit

Dar obiectivele sale nu au fost îndeplinite. Sigur, problema se află, din nou, în fruntea agendei globale, dar perspectiva unei națiuni palestiniene este la fel de îndepărtată ca întotdeauna. Iar premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins categoric un plan postbelic pentru Gaza care să includă un calendar ferm pentru înființarea unui stat palestinian.

Nabih Awadah, un fost militant comunist libanez care a fost închis cu Sinwar în Ashkelon între 1991 și 1995, a declarat că liderul teroriștilor Hamas a considerat acordurile de pace de la Oslo, din 1993, dintre Israel și Autoritatea Palestiniană, drept „dezastruoase” și o viclenie a Israelului. Numindu-l „ostil și dogmatic”, Awadah a spus că Sinwar se aprindea de bucurie ori de câte ori auzea de atacuri împotriva civililor israelieni din partea teroriștilor Hamas sau Hezbollah.

Pentru Yahya Sinwar, confruntarea militară este singura cale pentru „eliberarea Palestinei”. Awadah mai spune că Sinwar era un „model influent pentru toți deținuții, chiar și pentru cei care nu erau islamiști sau religioși”.

Iar Michael Koubi, fost oficial al agenției de securitate Shin Bet din Israel, care l-a interogat pe Sinwar timp de 180 de ore, în închisoare, a spus că Sinwar s-a remarcat în mod clar prin capacitatea sa de a intimida și de a comanda. Koubi l-a întrebat odată pe terorist, pe atunci în vârstă de 28 sau 29 de ani, de ce nu e deja căsătorit. „Mi-a spus că Hamas este soția mea, Hamas este copilul meu. Hamas pentru mine este totul”.

Spunea: „Hamas este soția mea”. Dar apoi s-a căsătorit

Sinwar s-a căsătorit, totuși, după eliberarea din închisoare, în 2011, și are trei copii. Dar în închisoare și- a continuat actele de represiune contra palestinienilor, a mai spus Awadah, confirmând rapoartele anchetatorilor Shin Bet.

Awadah a adăugat că Sinwar a fost esențial în timpul grevei foamei din 1992, în care peste 1.000 de deținuți pentru acte de terorism au trăit doar cu apă și sare. Sinwar a negociat cu autoritățile închisorii și a refuzat să accepte concesii parțiale.

În plus, cât a stat în închisoare a învățat fluent ebraica. Awadah a spus că Sinwar și-a amintit frecvent că Ashkelon, unde au fost întemnițați împreună, orașul natal al familiei sale. Când juca tenis de masă în curtea închisorii din Ashkelon, Sinwar juca adesea desculț, spunând că vrea ca picioarele lui să atingă pământul Palestinei. „Sinwar ne spunea adesea: «Nu sunt în închisoare, sunt pe pământul meu. Sunt liber aici, în țara mea»”.

Revista presei