Bursele pentru elevi nu se mai dau în septembrie. Ce a anunțat ministerul

Bursele pentru elevi nu se mai dau în septembrie. Ce a anunțat ministerul sursă foto: Arhiva EVZ

Bursele elevilor nu se vor mai da pe data de 15 a fiecărei luni, anunță Ministerul Educației. Mai exact, elevii vor primi abia luna viitoare, pe 20 noiembrie, banii pentru bursele aferente lunilor septembrie şi octombrie.

Bursele elevilor nu se vor mai da pe data de 15 a fiecărei luni

Așadar, în acest an școlar, sumele vor fi virate pe carduri pe data de 20 a fiecărei luni, nu pe 15 așa cum se proceda până acum. Dacă ziua de 20 este liberă sau este o sărbătoare legală, plata burselor se va face în ziua lucrătoare anterioară.

Metodologia cadru de acordare a burselor şcolare vine şi cu alte noutăţi, și anume: „Noutatea în acest an şcolar este bursa de rezilienţă, care se acordă elevilor cu media notelor de la nota 7 în sus până la pragul de 9,50, de acordare pentru bursa de merit. Cumulat, vor primi burse de merit şi de rezilienţă 30% dintre elevii unei clase”.

De asemenea, „dacă vor fi situaţii în care numărul elevilor cu medii cel puţin egale cu nota 9,50 este mai mare de 30% din colectivul clasei, atunci lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde şi pe aceştia”.

ExamenBursele elevilor nu se vor mai da pe data de 15 a fiecărei luni. Sursa foto:; Arhiva EVZ

Alte noutăți din metodologia cadru

O altă noutate este aceea că au drepturi la bursă de merit şi bursă de rezilienţă şi elevii din învăţământul profesional şi dual care au obţinut premiile I, II sau III la etapele judeţene ale olimpiadelor şcolare recunoscute de către Ministerul Educaţiei.

Cuantumul minim al burselor şcolare pentru elevi este:

  • 450 lei pe lună pentru bursa de merit;
  • 300 lei pentru cele de rezilienţă, sociale sau tehnologice;
  • bursa pentru mame minore este de 700 lei pe lună.

Bursele vor fi în funcție de cazul fiecăruia elev

Mai mult, elevii din clasele primare de stat vor lua în anul școlar 2024-2025, la fel ca până acum, doar bursele sociale. Restul elevilor, respectiv cei din școala gimnazială și liceu, beneficiază, în funcție de caz, de următoarele tipuri de burse, potrivit metodologiei-cadru publicate în Monitorul Oficial:

  • bursă de excelență olimpică I;
  • bursă de excelență olimpică II;
  • bursă de merit;
  • bursă de reziliență;
  • bursă socială;
  • bursă tehnologică.

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei