Pe marginea prăpastiei. Distrugerea instalațiilor petroliere din Iran, risc de criză majoră

Pe marginea prăpastiei. Distrugerea instalațiilor petroliere din Iran, risc de criză majorăIran/Sursa foto: radiomoldova.md

Tensiunile din Orientul Mijlociu nasc îngrijorări uriașe pe piața energetică. Distrugerea instalațiilor petroliere iraniene ar putea declanșa efecte economice catastrofale la nivel mondial. Iranul este un jucător important pe piaţa mondială a petrolului. Temerile au la bază speculaţiile potrivit cărora Israelul ar intenţiona să lanseze un atac asupra acestor instalații.

 Petrolul din Iran. Avertisment asupra unei crize majore

Bombardamentele din Orientul Mijlociu cresc riscurile unor crize majore pe piața petrolului, avertizează specialiștii pentru CNBC.

Aceștia remarcă cu îngrijorare că  pieţele petrolului sunt prea relaxate, având în vedere riscul unor întreruperi majore ale aprovizionării în Orientul Mijlociu.

Conflict regional în creștere în Orientul Mijlociu ar putea perturba fluxurile globale de țiței, avertizează analiștii care remarcă o creștere semnificativă a prețului petrolului, joi.

Mai mult, aceștia atrag atenția că preţul ţiţeiului ar putea creşte la peste 200 de dolari pe baril, transmite aceeași sursă.

Iranul asigură 4% din aprovizionarea lumii cu petrol

Iranul, membru al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), este un jucător important pe piaţa mondială a petrolului.

Până la 4% din aprovizionarea lumii cu petrol ar putea fi în pericol dacă infrastructura petrolieră a Iranului devine o ţintă pentru Israel.

Avertismentele vin pe fondul speculaţiilor că Israelul ar putea intenţiona să lanseze un atac asupra instalațiilor petroliere ale Iranului, o perspectivă care ar aduce probabil o trezire brutală la realitate pentru participanţii de pe piaţa energetică.

Experții îngrijorați: „Ce va fi?”

Bjarne Schieldrop, analist-şef pentru mărfuri la banca suedeză SEB, intervievat de CNBC a vorbit despre o criză dramatică pe piață dacă tensiunile în Orientul Mijlociu escaladează.

„Dacă scoateţi cu adevărat din funcţiune instalaţiile petroliere din Iran, reduceţi exporturile cu 2 milioane de barili, atunci următoarea întrebare de pe piaţă va fi ce se va întâmpla acum în strâmtoarea Hormuz? Asta, desigur, ar adăuga o primă de risc semnificativă pentru petrol”, a spus Schieldrop.

El a continuat: „Dacă scoţi din funcţiune instalaţii în Iran, ajungi cu uşurinţă la peste 200 de dolari”.

„Totul depinde de modul în care conflictul escaladează în continuare şi cred că este de la sine înţeles că Israelul va riposta după ultimul atac iranian.

Va fi un atac slab, aşa cum am văzut în aprilie şi apoi totul se va linişti?

Sau va fi un atac mai violent asupra instalaţiilor militare, eventual instalaţii nucleare şi instalaţii petrolier? Acesta este ceea ce tulbură piaţa în acest moment”, a adăugat el.