Vance a făcut ceea ce Trump nu a reușit

Vance a făcut ceea ce Trump nu a reușit Trump și Vance/Sursa foto Facebook

Spre deosebire de Donald Trump, JD Vance a lansat o critică dură și bine concertată la adresa Kamalei Harris.

Singurul republican care a lansat un mesaj dur destinat Kamalei Harris

JD Vance a sosit pe scena dezbaterilor pe fundalul vorbelor de batjocură a democraților. El era extrem de nepopular. Ba chiar și unii republicani s-au îndoit în privința deciziei lui Donald Trump de a-l desemna drept coechipier.

Dar marți, Vance și-a confirmat locul în cadrul cursei. El este singurul republican la nivel național care a lansat un mesaj dur destinat Kamalei Harris. Spre deosebire de el, Trump a petrecut o noapte întreagă insultând nu pe Harris, ci pe Tim Walz, poreclindu-l mereu în mediile de socializare drept „Tim Tamponul”.

Dacă minimalizarea lui Walz a fost în primul rând legată de stil, în cea mai mare parte a dezbaterii, el a excelat în privința planului vizând punerea sub acuzare a lui Harris din cauza unei economii șubrezite.

Vance, distrugător la adresa Kamalei Harris

Vance a folosit un limbaj comun și a rezistat în fața lozincilor excesive gen MAGA (Make America Great Again - Să redăm măreție Americii – sloganul electoral al lui Donald Trump, n. red.), care au dominat știrile despre proaspătul senator de Ohio începând din această vară, când Trump l-a desemnat drept coechipier.

Pentru Vance, care s-a tot zbătut săptămâni întregi, dezbaterea a marcat unul dintre rarele momente avantajoase din cursul campaniei și, totodată, o ocazie de a-și îmbunătăți imaginea cu cinci săptămâni înaintea alegerilor.

Acolo unde Walz părea fragil și nesigur de misiunea sa – el a vorbit numai despre pericolul democraților și niciodată despre cel pe care republicanii pro-Trump l-ar reprezenta pentru țară, așa cum se înțelesese Walz cu consilierii săi – JD Vance și-a explicat obiectivul pe puncte – de la imigrație până la producția de energie și la afacerile externe – probleme pe care republicanii le-au legat de Harris, întrebând-o ce a făcut ea în mandatul avut la Casa Albă.

Kamala Harris

Kamala Harris - interviu MSNBC / sursa foto: captură video

Eșecurile de politică externă a cuplului Biden-Harris, dezvăluite de JD Vance

„Când a fost atacat Israelul de Iran, de Hamas și de acoliții lor? Asta s-a întâmplat în timpul administrației Kamalei Harris”, a declarat Vance în timpul unui schimb de replici preliminare, survenit la câteva ore după ce Iranul a lansat o serie de rachete asupra Israelului. „Așadar, guvernatorul Walz poate critica mesajele de pe Twitter ale lui Trump, dar numai o diplomație eficientă și înțeleaptă și numai o pace prin forță poate readuce stabilitatea într-o lume atât de fragilă”.

Vance a apelat la o formulă similară și atunci când a acuzat-o pe Harris că pune producția energetică pe mâna adversarilor Americii, ea susținând niște poziții care ar periclita politica lui Trump pe tema deportărilor și ajutând la apariția unei economii în urma căreia prețurile pentru întreținere și pentru bunurile de larg consum au crescut în decursul mandatului său.

„În cazul în care Kamala Harris dispune de niște planuri atât de mărețe în privința soluționării problemelor clasei de mijloc, atunci ea ar trebui să le aplice acum, nu atunci când pretinde o promovare, ci în funcția pe care americanii i-au acordat-o cu trei ani și jumătate în urmă”, a spus Vance. „Faptul că ea nu a făcut-o, spune multe despre cât de multă încredere ne putem pune în planurile sale actuale”.

A făcut ceea ce se aștepta de la Trump

De fapt, Walz n-a fost capabil să-i contracareze pe Vance până spre miezul nopții, pentru democrați, asta însemnând o neplăcută repetare a extrem de neplăcutei discuții a lui Biden cu Trump. Walz și-a revenit mai mult în cea de-a doua oră, deși, chiar și atunci, el a fost excesiv de reținut – un aspect pe care susținătorii democrați nu au prea putut să-l conteste.

„JD Vance a fost cum nu se poate mai bun”, a declarat Donald Trump, Jr., cel care a tot încercat să-și convingă tatăl să-l desemneze pe Vance drept viitor vicepreședinte. „Nu aș fi schimbat absolut nimic”.

De mai multe ori, Vance a făcut ceea ce republicanii speraseră că va face și Trump în cursul discuției sale cu Harris din urmă cu trei săptămâni. În privința imigrației,el a susținut că o creștere a numărului de imigranți ar duce la majorarea costurilor la întreținere, și nu a repetat motivul bizar, invocat de Trump, potrivit căruia imigranții haitieni ar mânca animale de companie.

JD Vance, Sursa foto J.D. Vance- Senate.gov

JD Vance, Sursa foto J.D. Vance- Senate.gov

Walz se crede câștigător

Pe de altă parte, împreună cu soția sa, Walz s-a îndreptat spre o pizzerie, unde a dat mâna cu oamenii. Walz a ignorat strigătele reporterilor care îi cereau să explice de ce a spus că, în iunie 1989, s-ar fi aflat în Hong Kong, când din știrile transmise atunci, reieșea că el nu fusese acolo.

Dar el a răspuns când a fost întrebat care ar fi fost, în opinia sa, momentul său cel mai relevant.

„Publicul a reușit să vadă deosebirea, iar eu cred că sfârșitul a fost convingător. Problema democrației este importantă”, a spus el.

(Articol de Christopher Cadelgo, Jessica Piper, Meredith Lee Hill și Mia McCarthy, Politico; Traducerea: Alexandru Danga, Rador radio România)

Revista presei