Familia regală a Spaniei. Cine sunt personajele cheie care compun una dintre cele mai vechi monarhii

Familia regală a Spaniei. Cine sunt personajele cheie care compun una dintre cele mai vechi monarhii Regina Letizia și Regele Felipe. Sursa foto Instagram

Familia regală spaniolă are o tradiție veche și o istorie bogată, despre care s-ar putea scrie cărți ample. Casa de Bourbon (sau Borbón) a urcat și coborât de pe tronul țării încă din anii 1700. Deși secolul al XX-lea a fost marcat de unele turbulențe pentru familia Bourbon - aceștia au fost forțați să plece în exil în anii 1930, când Spania a intrat într-un război civil devastator - familia s-a întors din nou la Palatul Zarzuela după moartea dictatorului Francisco Franco în 1975.

Noul rege Borbón, Juan Carlos I, a contribuit la tranziția țării către o democrație stabilă, în care monarhul este șeful statului. După aproape 50 de ani, monarhia spaniolă este încă puternică și și-a consolidat rolul.

Familia regală a Spaniei. Felipe a preluat tronul de la Juan Carlos

Regele Felipe al VI-lea este actualul rege și șef de stat al Spaniei. Al treilea copil și singurul fiu al lui Juan Carlos I și al reginei Sofía a Spaniei, a urcat pe tronul Spaniei în 2014, după abdicarea tatălui său.

Timp de mai multe decenii înainte de încoronare, publicul spaniol îl cunoștea drept Prințul de Asturias. Marinar priceput - a făcut chiar parte din echipa națională a Spaniei la Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992 - prințul a petrecut, de asemenea, ani buni antrenându-se în Marina și Forțele Aeriene spaniole.

În 2003, el și-a anunțat logodna cu prezentatoarea de televiziune Letizia Ortiz Rocasolano. S-au căsătorit în mai 2004 la Catedrala Almudena din Madrid.

De-a lungul domniei sale, Felipe a îmbrățișat o monarhie mai progresistă: de exemplu, el și Letizia au fost primii monarhi spanioli care au primit grupuri LGBTQ la palat. Ca răspuns la controversele legate de finanțele regale, el a pus la dispoziția publicului informații despre bunurile sale personale.

Letiția a fost prezentatoare TV

Regina Letiția, soția regelui Felipe al VI-lea și actuala regină a Spaniei. Înainte de a se alătura familiei regale, a fost prezentatoare la Teledario 2, cel mai urmărit program de știri din Spania. De asemenea, a fost căsătorită pentru scurt timp cu un profesor de engleză de liceu între 1998 și 1999.

Casa Regală a Spaniei, Regele Felipe,

Sursa Foto: Dreamstime.com

Leonor, Prințesa Asturiei. Copilul cel mare al lui Felipe și Letizia și moștenitoarea tronului Spaniei. Când a împlinit 18 ani - prințesa moștenitoare a depus un jurământ public față de țara sa. Ea a promis: „să-mi îndeplinesc cu credință îndatoririle, să păstrez și să susțin Constituția și legile, să respect drepturile cetățenilor și ale comunităților autonome și loialitatea față de rege”.

În prezent, ea este înscrisă la Academia Militară Generală din Zaragoza, Spania. Camerele de filmat au acoperit pe larg prima zi a pregătirii sale militare de trei ani, mulți lăudând decizia sa matură de a se pregăti activ pentru a deveni șeful statului spaniol. Se spune că, după terminarea academiei militare, ea va studia dreptul.

Infanta Sofía este titlul acordat fiicei monarhului aflat la putere care nu este moștenitor, similar cu modul în care „Princess Royal” este folosit în Regatul Unit. În prezent, tânăra de 17 ani studiază la școala internațională de bacalaureat UWC Atlantic din Țara Galilor, Anglia. Ea este așteptată să se înscrie la universitate în toamna anului viitor.

Juan Carlos s-a născut în exil

Juan Carlos, tatăl regelui Felipe. Născut în 1938 - în timp ce familia sa se afla în exil în Italia din cauza Războiului civil spaniol - a fost readus treptat în guvernul spaniol de către dictatorul Francisco Franco: în 1969, Franco a prezentat parlamentului o lege care îl numea pe Juan Carlos viitorul rege al Spaniei. La moartea lui Franco în 1975, Juan Carlos a urcat oficial pe tron și a ajutat Spania să se transforme într-o democrație.

Fostul rege al Spaniei Juan Carlos

Nepoata lui Juan Carlos urmează să depună jurământ de credinţă. Sursa foto : Arhiva EVZ

El a rămas popular în cea mai mare parte a domniei sale; cu toate acestea, de-a lungul anilor 2010, s-a confruntat cu mai multe scandaluri. În 2013, a fost criticat pentru o excursie de vânătoare de elefanți în Botswana, precum și pentru un caz de deturnare de fonduri în care era implicată fiica sa Cristina. Combinat cu probleme de sănătate, el a decis să abdice în favoarea fiului său în 2014. Cinci ani mai târziu, el s-a confruntat cu acuzații de fraudă fiscală.

Soția lui Juan Carlos. Născută în familia regală greacă, și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în exil după invazia germană din Grecia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În 1954, în timp ce naviga pe insulele grecești, l-a întâlnit pe vărul ei de-al treilea, Juan Carlos al Spaniei. Opt ani mai târziu, s-au căsătorit la Atena. Ei au trei copii: Prințesa Elena, Prințesa Cristina și Regele Felipe al VI-lea.

sursa: vogue.com

 

Revista presei