Prinţesa Leonor, noul chip al monarhiei spaniole. Urmează să depună jurământ de credinţă

Prinţesa Leonor, noul chip al monarhiei spaniole. Urmează să depună jurământ de credinţă Prinţesa Leonor, noul chip al monarhiei spaniole. Sursa foto Youtube

Prinţesa Leonor, moștenitoare tronului Spaniei,va împlini 18 ani și va depune jurământ de credinţă faţă de Constituţie. Ea va putea să-i succeadă tatălui ei, regele Felipe al VI-lea.

Prințesa Leonor, moștenitoare tronului Spaniei, va jura credinţă faţă de Constituţia ţării sale marţi, ziua în care va împlini vârsta de 18 ani. După acest eveniment, viața zbuciumată a bunicului său Juan Carlos ar putea fi istorie.

Tânăra a declarat că este gata să depună jurământul și că este conştientă de datoria pe care o are. Ea a mai spus că este o onoare să depună jurământ de credinţă faţă de Constituţie.

„Pe 31 octombrie, voi împlini 18 ani şi voi avea onoarea de a depune jurământ de credinţă faţă de Constituţie (...) Înţeleg foarte bine şi sunt conştientă de datoria mea şi de ceea ce implică responsabilităţile mele”, declara pe 20 octombrie prinţesa de Asturia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prințesa Leonor va putea să-i succeadă tatălui ei

După depunerea acestui jurământ, prințesa Leonor va putea să îi succeadă tatălui ei, regele Felipe al VI-lea, în fruntea statului şi la conducerea forţelor armate. Marele eveniment va fi difuzat în centrul Madridului. Ceremonia va începe la ora 10:00 GMT în faţa celor două camere ale Parlamentului reunite în sesiune extraordinară.

Fostul rege al Spaniei Juan Carlos

Nepoata lui Juan Carlos urmează să depună jurământ de credinţă. Sursa foto : Arhiva EVZ

O ceremonie asemănătoare a avut loc şi în 1969, când bunicul ei Juan Carlos I a fost desemnat ca succesor al dictatorului Francisco Franco (decedat zece ani mai târziu). În 1986, tatăl ei, Felipe al VI-lea, a devenit succesorul lui Juan Carlos.

Un eveniment extrem de important pentru Spania

Jurnalistul Jose Antonio Zarzalejos, autor al unei cărţi despre regele Felipe al VI-lea, consideră că evenimentul de marţi „este foarte important, pentru că oferă stabilitate şi continuitate Coroanei Spaniei”, afectată de sfârşitul de domnie al lui Juan Carlos.

Bunicul prințesei, Juan Carlos și-a pierdut din popularitate din cauza legăturilor sale extraconjugale şi a stilului său de viaţă fastuos. Scandalurile l-au constrâns să abdice în 2014 şi să se exileze în Emiratele Arabe Unite în 2020. Jurnalistul a declarat că domnia acestuia „s-a încheiat rău din cauza unei duble pasiuni pentru sex şi bani”.

Este diferită față de bunicul său, Juan Carlos

Spre deosebire de bunicul ei, prinţesa Leonor este bine văzută de popor. „Ea nu este compromisă, nu are schelete în dulap” şi are un profil „normal”, centrat pe familia ei şi pe studiile ei, a subliniat acelaşi jurnalist.

Prinţesa a studiat într-o şcoală privată din Madrid, „Colegio Santa Maria de los Rosales”, înainte să plece la liceul-internat UWC Atlantic College din Ţara Galilor. Ea a luat bacalaureateaul și a început un curs de pregătire militară de un an la Academia Armatei de Infanterie.

Tânăra și-ar putea continua studiile la Universitatea Georgetown din Washington, potrivit Agerpress.