Valoarea clubului SL Benfica. Un gigant al fotbalului portughez și european

Valoarea clubului SL Benfica. Un gigant al fotbalului portughez și european Emblema SL Benfica. Sursă foto: wikipedia

SL Benfica este unul dintre cele mai mari și mai prestigioase cluburi de fotbal din Portugalia și din Europa. Cu toate aceste, echipa dispune de o tradiție îndelungată, având performanțe impresionante și o bază uriașă de fani.

Toate acest lucruri fac din Benfica unul dintre cele mai vechi cluburi de fotbal din Portugalia. De-a lungul timpului, echipa a devenit un simbol al succesului în fotbalul portughez, atât pe plan național, cât și internațional.

Valoarea clubului SL Benfica

Valoarea clubului Benfica poate fi estimat analizând mai mulți factori, precum valoarea jucătorilor și veniturile din drepturile de televiziune. Conform unei platforme de specialitate, valoarea totală de piață a lotului de jucători de la SL Benfica este estimată la aproximativ 300- 330 de milioane de euro.

Emblema SL Benfica. Sursă foto: wikipedia

Emblema SL Benfica. Sursă foto: wikipedia

Astfel, echipa este una dintre cele mai valoroase și de succes cluburi din Portugalia și Europa. De asemenea, datorită dezvoltării noilor talente și performanțelor constante la nivel european, Benfica este estimată între 450 și 600 de milioane de euro.

La fel ca majoritatea cluburilor polisportive cunoscute mai ales pentru secțiile lor de fotbal, SL Benfica are un succes enorm. Cifrele lor vorbesc de la sine. Astfel, pe lângă câștigarea unui număr record de 38 de titluri în Primeira Liga și a mai mult de 20 de trofee „Taca de Portugal”, au cucerit și două Cupe Europene consecutive, în 1961 și 1962.

Datorită reputației sale de echipă muncitoare, Benfica este de departe cel mai popular club portughez, atât în țară, cât și în lume. Împreună cu celelalte două membre ale „celor trei mari” din Portugalia, Porto și Sporting, Benfica nu a retrogradat niciodată din prima ligă.

Începuturile clubului Benfica

Clubul a fost fondat în 1904, sub numele de Sport Lisboa. În același an, a fuzionat cu Grupo Sport Benfica, astfel și-a schimbat numele în Sport Lisboa e Benfica.

La scurt timp după înființarea oficială a ligii portugheze, în 1934, Benfica a devenit cea mai dominantă echipă a acesteia. Astfel, a cucerit trei titluri consecutive între 1936 și 1938. Până la sfârșitul anilor 50, în palmaresul său se aflau 9 titluri de Primeira Liga și 10 trofee „Taca de Portugal”.

Jucător la SL Benfica. Sursă foto: wikipedia

Jucător la SL Benfica. Sursă foto: wikipedia

Totuși, în anii 60, Benfica a început să-și facă un nume pe scena europeană. Condusă de incredibilul Eusébio, Benfica a fost prima echipă care a oprit seria de cinci victorii consecutive ale Real Madrid în Cupa Europei, câștigând trofeul în 1961. În anul următor, Benfica a devenit din nou campioană, ajungând în alte trei finale de-a lungul deceniului.

Pe plan intern, Benfica a distrus adversarii și a câștigat 8 Primeira Ligas și 3 Taca de Portugals până la sfârșitul deceniului. În 1965, Eusebio a intrat în istorie devenind singurul jucător care a câștigat un Balon de Aur în timp ce juca pentru un club portughez.

Unul dintre cele mai importante cluburi din Portugalia

În următoarele două decenii, Porto și Sporting au devenit concurente, însă Benfica a rămas clubul numărul unu din țară. În perioada 1970-1996, Benfica a câștigat 13 titluri în Primeira Liga și 10 trofee „Taca de Portugal”.

În același timp, alte succese europene s-au dovedit evazive. Asta chiar și după ce clubul a făcut un efort financiar uriaș spre sfârșitul anilor 80. Deși acest lucru a dus la două finale ale Cupei Europei (1988 și 1990), PSV Eindhoven și AC Milan s-au dovedit în cele din urmă prea puternice.

SL Benfica pe teren. Sursă foto: instagram

SL Benfica pe teren. Sursă foto: instagram

Cheltuielile galopante au ajuns în cele din urmă la club la mijlocul anilor 90. Criza financiară care a urmat a făcut ca Benfica să dispară de pe hartă pentru o vreme, iar clubul a încheiat secolul cu câteva clasări dezamăgitoare la mijlocul clasamentului.

Seceta de trofee care a durat opt ani

După o secetă care a durat opt ani, clubul a câștigat în sfârșit cea de-a 24-a ediție a „Taca de Portugal”. Atunci a reușit să învingă FC Porto în finală. De atunci, Benfica a câștigat alte patru titluri de Primeira Liga și un trofeu „Taca de Portugal”. Astfel, și-a revendicat revenirea pe scena cea mare.

În sezonul 2013-2014, Benfica a câștigat pentru prima dată „tripla”, care include Primeira Liga, „Taca de Portugal” și „Taca da Liga” (aceasta din urmă fiind fondată încă din 2007).

Benfica și-a schimbat logo-ul de mai multe ori de-a lungul anilor, cu modificări minore. Stema roșie și albă și vulturul au fost vizibile pe toate. Fundalul a fost adăugat în 1908, după fuziunea cu Grupo Sport Benfica. Între vultur și stemă se poate citi în latină motto-ul clubului „E pluribus unum”. Acesta s-ar traduce prin „Din mulți, unul”.

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei