Israel, atac la șeful ONU. L-a declarat persona non grata

Israel, atac la șeful ONU. L-a declarat persona non grata Antonio Guterres. Sursă foto: X.com

Israel a decis să îl declare pe șeful ONU persona non grata. Acest lucru înseamnă că Antonio Guterres nu va mai avea voie să intre pe teritoriul statului evreu.

Israel, atac la șeful ONU. L-a declarat persona non grata

Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a anunțat miercuri pe rețelele sociale că secretarul general al ONU, António Guterres, a fost declarat „persona non grata” și nu va mai avea acces în Israel. Decizia vine în urma unor tensiuni între statul israelian și ONU, relatează The Guardian.

„Astăzi, l-am declarat pe secretarul general al ONU, António Guterres, persona non grata în Israel și i-am interzis să intre în țară. Cine nu poate condamna fără echivoc atacul odios al Iranului asupra Israelului, așa cum au făcut aproape toate țările din lume, nu merită să pună piciorul pe pământ israelian.

Israel Katz a declarat că secretarul general al ONU, António Guterres, nu a condamnat ferm atacurile din 7 octombrie și nu a făcut eforturi pentru a declara Hamas drept o organizație teroristă. Katz a acuzat, de asemenea, că Guterres sprijină grupări teroriste precum Hamas, Hezbollah și Iranul, pe care le-a numit „nava-amiral a terorii globale.”

Ministrul a subliniat că Israelul va continua să își apere cetățenii și să își susțină demnitatea națională, indiferent de poziția secretarului general al ONU. El a adăugat că Guterres va rămâne „o pată pe istoria ONU” din cauza sprijinului său perceput pentru astfel de grupări.

Israel Katz

Israel Katz. Sursă foto: Instagram

Antonio Guterres a făcut de-a lungul timpului declarații care i-au deranjat pe oficialii din Israel

„Am condamnat fără echivoc actele de teroare oribilele și fără precedent din 7 octombrie ale Hamas în Israel. Nimic nu poate justifica uciderea, rănirea și răpirea deliberată a civililor sau lansarea de rachete împotriva unor ținte civile. Toți ostaticii trebuie tratați cu umanitate și eliberați imediat și fără condiții”, a spus la acel moment șeful Națiunilor Unite.

Cu toate acestea, șeful ONU i-a deranjat pe israelieni afirmând în continuare, în același discurs:

„Este important să recunoaștem, de asemenea, că atacurile Hamas nu s-au produs din neant. Poporul palestinian a fost supus la 56 de ani de ocupație sufocantă”.

Secretarul general al ONU a subliniat că palestinienii au fost afectați în mod constant de confiscarea terenurilor de către coloniști, de violență și de distrugerea locuințelor. El a evidențiat dificultățile economice cu care se confruntă poporul palestinian, menționând strămutarea lor și impactul pe care aceste acțiuni îl au asupra stabilității din regiune.

Totodată, António Guterres a subliniat că, deși frustrările palestinienilor sunt de înțeles, ele nu pot justifica violența extremă comisă de Hamas, la fel cum aceste atacuri teroriste nu pot justifica pedeapsa colectivă aplicată întregului popor palestinian. El a amintit, de asemenea, că Adunarea Generală a ONU a susținut masiv o moțiune care cere Israelului să pună capăt ocupației din Cisiordania.

Jurnalist israelian: Ministrul Katz a forțat lucrurile prin declararea lui Antonio Guterres drept persona non grata

Yanir Cozin, corespondentul radioului armatei israeliene, a menționat că ministrul de externe Israel Katz ar fi acționat pripit în anunțarea deciziei de a-l declara pe secretarul general al ONU, António Guterres, „persona non grata” și de a-i interzice accesul în Israel. Potrivit lui Cozin, această decizie nu a fost încă oficializată prin canalele corespunzătoare.

Cozin a citat surse din cadrul Autorității pentru populație și imigrație, care au precizat că nu au primit nicio informație despre o astfel de măsură. Mai mult, el a subliniat că anunțul unei interdicții de acest tip ar trebui să fie responsabilitatea ministrului Securității Interne, nu a ministrului de Externe.

Revista presei