Extrema dreaptă a câștigat alegerile din Austria. Ion Cristoiu: Este clar că oamenii vor altceva.Video

Extrema dreaptă a câștigat alegerile din Austria. Ion Cristoiu: Este clar că oamenii vor altceva.Video Alegeri. Sursa foto: Arhiva EVZ

Jurnaliștii Robert Turcescu și Ion Cristoiu s-au reunit într-o nouă ediție a podcastului „Hai Live”, difuzată luni, 30 septembrie, pe canalul de YouTube „Hai România”. Cei doi au discutat despre un eveniment recent din Uniunea Europeană, mai exact despre câștigul extremiștilor de dreapta la alegerile din Austria.

Robert Turcescu a mai evidențiat apoi că extremiștii au obținut o treime din voturi, iar oamenii din România sunt bucuroși că Nehammer a pierdut. Însă, moderatorul a mai subliniat că acesta nu este un lucru neapărat pozitiv.

Au existat semnale

Jurnalistul Ion Cristoiu a început apoi să explice că există mai multe semnale. Iar cel mai important este faptul că în Occident vine un nou val de politicieni.

„Dacă ne uităm la rezultatele alegerilor locale din Germania, la francezi, dacă ne uităm deja Meloni, vom observa că în toată Europa există deja o tendință de votare a alternativei reale la putere. Este clar că oamenii vor altceva. Nu vor nici antisemitism, nici fascism. Vor altceva. Acești lideri care s-au compromis în pandemie și în acest război al Ucrainei au arătat că nu gândesc foarte limpede. Dacă vă uitați la liderii aceștia de extremă dreaptă au ceva, vin cu ceva. Trump, așa cum este el, zice ceva, că are de gând să ridice un zid. În schimb Macron, Scholz, nu știu ce vor”, a explicat Ion Cristoiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Epuizarea Occidentului

Ion Cristoiu a continuat prin a spune că adevăratele succese surprinzătoare sunt că acest partid este împotriva războiului din Ucraina, celălalt partid, de extremă stânga din Franța, are tot nuanțe în legătură cu războiul din Ucraina.

„Există o epuizare a Occidentului în legătură cu acest război care nu se mai termină. Oamenii simt acest lucru. Faptul că americanii au un interes, că dau bani acolo, că puțin le pasă. Dar există o epuizare. Dacă cunoașteți generali, spuneți-mi și mie unul, să îmi explice, cum poți să vii, din punct de vedere militar, cu plan de victorie? Adică în două luni eliberezi teritoriile. Dacă e Război Mondial era altceva. Dacă e Război Mondial se duc americanii la Moscova, o dărâmă, îl iau pe Putin și îl duc la tribunal. Altfel, și dacă în locul lui Putin vine altcineva, e tot rus. Cum ajung rușii să plece și din Crimeea? Cum se poate militaricește? Pornești o contraofensivă, tot îți trebuie măcar doi-trei ani”, a mai evidențiat Ion Cristoiu.

„Există să renunțe vreun lider rus, după doi ani de război, după atâta efort?”, a mai spus Ion Cristoiu.

Ediția podcastului „Hai live”, moderată de jurnalistul Robert Turcescu, din ziua de luni, 30 septembrie, poate fi vizionată integral aici.

Revista presei