Estonia, Letonia, Lituania și Polonia vor fonduri UE pentru a ridica ziduri în fața Rusiei
- Nicolae Comănescu
- 30 septembrie 2024, 13:02
Estonia, Letonia, Lituania și Polonia vor încerca să obţină din partea UE finanțarea necesară pentru a construi o rețea de buncăre, bariere, linii de distribuție și depozite militare de-a lungul granițelor lor cu Rusia și Belarus.
Odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, în țările învecinate cu Rusia și Belarus a crescut îngrijorarea privind o probabilă extindere a conflictului, situaţie datorată şi încălcărilor repetate ale spațiului aerian de către rachetele și dronele lansate de Moscova împotriva teritoriilor Kievului.
Iniţial, în luna ianuarie, cele trei țări baltice, toate membre NATO, au anunțat planuri pentru o „linie de apărare baltică”. Apoi, în mai, Polonia a anunțat un proiect similar, numit „Eastern Shield”, care vizează întărirea granițelor cu exclava rusă Kaliningrad și Belarus.
Estonia, Letonia, Lituania și Polonia vor protecție sporită împotriva Rusiei
„Necesitatea unei linii de apărare (baltică) derivă din nevoia de securitate și susține noul concept al NATO de apărare avansată”, a spus ministrul eston al apărării, Hanno Pevkur, adăugând că „este extrem de important să ne coordonăm activitățile cu Polonia”.
„În același timp, întărește securitatea Uniunii Europene și apărarea militară a frontierelor sale, acesta fiind şi motivul pentru care creder că UE ar putea sprijini și financiar proiectul”, a spus el.
Miniștrii apărării din cele patru țări europene situate pe flancul estic al NATO s-au întâlnit vineri în orașul Daugavpils, din sud-estul Letoniei, pentru a discuta despre finanțarea proiectului.
Miniștrii nu au precizat cuantumul ajutorului financiar pe care îl vor cere Bruxelles-ului pentru proiect, însă au remarcat într-o declarație comună că „războiul Rusiei împotriva Ucrainei a arătat că crearea de obstacole fizice pe teren deschis fără acoperire naturală defensivă este crucială chiar și într-un război avansat tehnologic”.
Amenințări externe tot mai serioase
Miniștrii au afirmat că amenințările externe la adresa graniței baltico-polone sunt din ce în ce mai numeroase şi creșterea numărului fortificațiilor de-a lungul graniței cu Rusia și Belarus „rămâne o prioritate înaltă care contribuie la angajamentul nostru de a apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”. Linia de apărare exclude apărarea de coastă pe Marea Baltică, comună celor patru țări.
În Estonia, cea mai mică dintre cele patru țări cu o populație de 1,3 milioane de locuitori, crearea liniei de apărare a frontierei este planificată în trei etape începând din 2025, a precizat Ministerul Apărării.
La începutul acestui an, oficialii din Tallinn au declarat că în următorii ani Estonia va construi până la 600 de buncăre de-a lungul graniței de 333 de kilometri cu Rusia, la un cost estimat la 60 de milioane de euro. Proiectul riscă însă să întâmpine dificultăți și întârzieri deoarece buncărele vor trebui construite pe teren privat.
Polonia se așteaptă ca linia de apărare să fie operațională în 2028 la un cost de aproximativ 2,3 miliarde de euro, în timp ce în Lituania aceleaşi lucrări vor cosa aproximativ 300 de milioane de euro. Potrivit autorităților estoniene, în timp de pace, de-a lungul fortificațiilor de la graniță nu vor fi desfășurate mine, sârmă ghimpată, arme antitanc sau alte dispozitive similare.
sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / it.euronews.com