Israel, lovituri contra Houthi, după ce aceștia au atacat cu rachete

Israel, lovituri contra Houthi, după ce aceștia au atacat cu rachete Rebelii Houthi. Sursa foto: defenseromania.ro

Israelul a lovit, duminică, localitatea Hodeidah, portul Ras Isa și unele centrale electrice din Yemen, ca răspuns la recentele atacuri cu rachete ale rebelilor Houthi.

Răspuns din Israel pentru teroriștii Houthi

Forțele Aeriene au lovit facilități folosite de teroriștii susținuți de Iran pentru a depozita arme și petrol în scopuri militare. Teroriștii Houthi spun că s-au înregistrat patru morți și 29 răniți în urma acestor atacuri, potrivit Times of Israel.

A fost doar al doilea atac israelian în Yemen, după cel din iulie, IAF a efectuat un atac asupra portului Hodeidah din Yemen, după ce o dronă a lovit Tel Aviv, ucigând un bărbat în apartamentul său.

Atacul din Yemen de duminică a fost mai extins decât cel din iulie. Armata a anunțat că zeci de avioane IAF, inclusiv avioane de luptă, de realimentare și avioane spion au participat la atacurile desfășurate la aproximativ 1.800 de kilometri de Israel.

Ne puteți urmări și pe Google News

Facilități folosite în scopuri militare de Houthi, distruse

„IDF a atacat centrale electrice și un port, care sunt folosite pentru a importa petrol. Prin infrastructura și porturile vizate, regimul Houthi transferă în regiune arme iraniene și provizii pentru scopuri militare, inclusiv petrol”, a mai spus armata israeliană.

Loviturile aeriene israeliene au provocat pene de curent în majoritatea zonelor orașului-port Hodeidah, au declarat locuitorii pentru Reuters.

IDF a spus că loviturile au fost efectuate ca răspuns la recentele atacuri cu rachete balistice ale teroriștilor Houthi asupra Israelului, dintre care trei au avut loc în această lună, cel mai recent fiind sâmbătă.

„În ultimul an, rebelii houthi au operat sub conducerea și finanțarea Iranului și în cooperare cu milițiile irakiene pentru a ataca statul Israel, a submina stabilitatea regională și a perturba libertatea globală de navigație”, a mai declarat IDF.

IDF: Nimeni nu e prea departe

„IDF este hotărât să continue să opereze la orice distanță – aproape sau departe – împotriva tuturor amenințărilor la adresa cetățenilor statului Israel”, a adăugat armata.

Ministrul Apărării Yoav Gallant, care a observat atacul din camera de comandă a IAF, a scris pe rețeaua X: „Mesajul nostru este clar, pentru noi, niciun loc nu este prea departe”.

Iar șeful Statului Major al IDF, locotenentul general Herzi Halevi, a întărit, la rândul său, ideea că Israelul poate ajunge la inamici și mai îndepărtați.

„Știm cum să ajungem foarte departe, știm cum să ajungem și mai departe și știm să lovim acolo cu precizie”, a spus Halevi în timpul unei întâlniri cu ofițeri superiori, pe fondul atacului din Yemen. „Acesta nu este un mesaj, este o acțiune.”

Șeful Forțelor Aeriene Israeliene, generalul-maior Tomer Bar, a spus într-un videoclip difuzat de IDF: „Oricine face rău sau încearcă să facă rău cetățenilor israelieni, îi vom ajunge. Este atât de simplu.”

Iranul își pierde pe rând acoliții

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Nasser Kanaani, a condamnat atacurile, spunând într-o declarație că acestea ar fi vizat „infrastructura civilă”, cum ar fi o centrală electrică și rezervoare de combustibil.

„Iranul avertizează încă o dată cu privire la consecințele războiului regimului sionist asupra păcii și securității regionale și internaționale”, a adăugat purtătorul de cuvânt Nasser Kanaani.

Reamintim că, sâmbătă seara, o rachetă balistică sol-sol lansată din Yemen spre centrul Israelului a fost doborâtă de apărarea antiaeriană „în afara granițelor țării”, a spus IDF.

Racheta a făcut să sune alarmele aeriene în centrul Israelului. Rămășițele rachetei au căzut în apropierea comunității Tzur Hadassah din zona Ierusalimului, provocând ușoare pagube, a declarat poliția.

Racheta a fost lansată la scurt timp după ce Houthii, susținuți de regimul de la Teheran, dar și de dictaturile din China și Rusia, au promis că „rezistența nu va fi descurajată” de eliminarea liderului teroriștilor Hezbollah Hassan Nasrallah, ucis într-un atac aerian al IDF la Beirut, vineri.

Houthi l-ar fi vizat pe Netanyahu

Liderul Houthi a spus că racheta a fost programată să coincidă cu aterizarea prim-ministrului Benjamin Netanyahu în Israel, după ce s-a întors de la New York. Într-un discurs televizat, Abdul Malik al-Houthi a promis, de asemenea, că moartea lui Nasrallah „nu va fi în zadar”. Avionul premierului, cunoscut sub numele de Aripa Sionului, aterizase în Israel cu aproximativ 35 de minute înainte de a suna sirenele.

Teroriltii Houthi din Yemen, susținuți de dictatura islamistă de la Teheran, au labsat peste 220 de rachete balistice, rachete de croazieră și drone asupra Israelului în ultimele 11 luni – mai ales către cel mai sudic oraș Eilat – spunând, la fel ca Hezbollah, că atacurile sunt din solidaritate cu teroriștii palestinienii din Fâșia Gaza.

Revista presei