Două persoane, instruite la Moscova pentru a vandaliza instituțiile statului. Suspecții au aruncat cu vopsea și în clădirea Guvernului

Două persoane, instruite la Moscova pentru a vandaliza instituțiile statului. Suspecții au aruncat cu vopsea și în clădirea Guvernului Clădirea Guvernului vandalizată/Sursa foto: politia.md

Republica Moldova. Polițiștii au reținut vineri două persoane instruite la Moscova pentru a vandaliza instituțiile statului. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, acțiunile au avut drept scop destabilizarea. Pentru realizarea acestora erau achitate cu sume mari de bani.

Prima tentativă a avut loc noaptea trecută. Mai multe persoane au vandalizat sediul Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Suspecții au aruncat cu vopsea în clădirea instituției. Peste jumătate de oră, aceleași acțiuni s-au petrecut și la Guvern.

5 000 de euro pentru vandalizarea clădirii Guvernului

În scurt timp, două persoane au fost depistate de polițiști. Este vorba despre un tânăr de 21 de ani, reținut în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” și unul de 20 de ani, reținut în adiacentul Parlamentului.

Acțiuni de vandalizare

Acțiuni de vandalizare/Sursa foto: politia.md

Persoanele au fost escortate la poliție pentru documentare. Aceștia au declarat că fac parte dintr-un grup de 20 de tineri, recrutați pentru a vandaliza instituțiile statului din Republica Moldova, cu scop de destabilizare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Doar pentru vandalizarea clădirii Guvernului au fost achitați 5 000 de euro. Unul dintre suspecți, declară că era și el responsabil de găsirea tinerilor pentru ulterioara instruire la Moscova. Acolo urmau a fi comunicate acțiunile care necesită a fi realizate în Republica Moldova, fiind remunerați lunar fiecare cu câte 500 de euro.

Instruiri pe un poligon din afara Moscovei

Cei 20 de tineri au plecat la Moscova prin intermediul unei curse avia, cu escala la Istambul. Acolo, au fost întâlniți de un cetățean al Federației Ruse și cazați într-un hotel. A doua zi, pe un poligon din afara Moscovei, au fost instruiți cum să creeze proteste la Chișinău, destabilizări în cadrul acestora și cum să asigure paza persoanei instigatoare. Tot acolo, au primit bani și telefoane pe care comunicau.

Ulterior, cu escala în Antalya, au revenit în Republica Moldova. Aici, au procurat vopsea, mănuși, adidași și pungi. După executarea acțiunilor de vandalism, video-ul cu acțiunile acestora urma să fie plasat pe Telegram ca dovadă a îndeplinirii misiunii.

Una din persoanele care ar fi implicate în actele de vandalism

Una din persoanele care ar fi implicate în actele de vandalism/Sursa foto: politia.md

Din cele 20 de persoane care au mers la exerciții în Moscova, 13 au fost deja identificate de poliție, inclusiv o persoană de 26 de ani responsabilă de recrutarea tinerilor care mergeau în Federația Rusă.

Vineri au fost efectuate percheziții la domiciliile a patru persoane. În timpul acestora, au fost ridicate mai multe cutii de vopsea, mănuși, cartele, carduri, acte de identitate care confirmă deplasările acestora în Federația Rusă, precum și alte obiecte care pot servi drept probatoriu în cadrul cauzei penale.

Investigațiile pe acest caz continuă.

Revista presei