Pensionarii și sindicaliștii amenință cu proteste, dacă nu se rezolvă problemele din Legea pensiilor

Pensionarii și sindicaliștii amenință cu proteste, dacă nu se rezolvă problemele din Legea pensiilor Pensionari. Sursa foto: Pixabay

Sindicaliștii și pensionarii din România anunță un protest de amploare pe 25 octombrie, dacă inechitățile din Legea pensiilor nu sunt soluționate.

Negocierile recente dintre liderii sindicali și ministra Muncii, Simona Bucura Oprescu, nu au avut rezultatele așteptate, iar nemulțumirile continuă să crească, intensificând astfel tensiunile sociale.

Inechitățile din Legea pensiilor duc la amenințări de protest

Reprezentanții Federației Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR) au declarat că discuțiile au fost contradictorii. În schimb, ministrul Muncii a afirmat că Legea 360/2023, referitoare la sistemul public de pensii, este considerată o lege foarte bună.

Noi susţinem că este o lege bună numai pentru cei care au lucrat în condiţii de muncă normală şi nu este aplicabilă pentru cei care au avut grupe de muncă şi/sau condiţii de muncă deosebite sau speciale şi am pus întrebarea – şi aşteptăm răspuns: ‘De ce pensiile recalculate după legi anterioare sunt mai mici decât după Legea 360/2023?’.

Ne puteți urmări și pe Google News

Să ne spună de ce unul care a ieşit în august la pensie cu aceeaşi ani contributivi are pensia cu 1.000 de lei până la 4.000 de lei, în funcţie de persoană, mai mare decât unul care a ieşit în luna septembrie sau urmează să iasă după această lună”, au completat cei de la FSTFR.

Constantin Crețan, liderul Federației Naționale a Muncii, a declarat că nu s-a ajuns la nicio rezolvare concretă pe Legea pensiilor, acuzând o abordare tipică din partea ministrei Simona Bucura Oprescu și a domnului Baciu.

Simona Bucura Oprescu

Simona Bucura Oprescu. Sursa foto: Unsplash

El a subliniat că legea trebuie modificată și că doar Parlamentul României, prin intermediul politicienilor, poate soluționa această problemă legislativă.

Restul e abureală a la Bucura şi Baciu, care şi-au bătut joc de grupele de muncă şi de persoanele cu dizabilităţi şi, nu ultimul rând, de cadrele militare care, la fel, au promisiuni şi n-au rezolvat nimic privitor la recalcularea pensiilor”, a completat liderul sindical.

Noua lege afectează grupele de muncă și cadrele militare

Constantin Crețan a adăugat că, în cazul în care nu vor obține o soluție la Ministerul Muncii, protestele vor continua conform programului Confederației Meridian, de data aceasta la Guvernul României, pentru a forța politicienii să modifice legea.

El a subliniat că Legea pensiilor, în forma sa actuală, este una „anti-muncitorească”, deoarece afectează grupele de muncă și cadrele militare, confundând grupele de muncă cu ajutoarele sociale. Crețan a menționat că protestele vor continua miercurea în Valea Jiului, joia la Târgu Jiu și vinerea la Severin.

„Nu vom pleca din faţa Guvernului până nu rezolvăm aceste doleanţe de securizare a grupelor de muncă şi dreptate pentru acei oameni şi în special pentru cei cu dizabilităţi, de care şi-a bătut joc. Nu au promis nimic.

Avem peste 10.000 de acţiuni în instanţă de vreo doi ani pe Legea 197 pentru mineri şi energeticieni, cadrele militare au şi ele hotărâri, iar Casele de Pensii sfidează hotărârile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi hotărârile judecătoreşti şi nu le pun în practică”, a completat acesta.

Pensionarii militari, proteste

Proteste pensionari. Sursa foto: Arhiva EVZ

Legea pensiilor pune în pericol și drepturile persoanelor cu dizabilități

La rândul ei, Daniela Tonci, președintele Federației Consiliului Național al Dizabilității din România, a subliniat dificultățile majore cu care se confruntă pensionarii cu dizabilități.

În acest moment, Guvernul propune pensionarilor cu dizabilităţi, care au lucrat în condiţii ca mine, oameni imobilizaţi, oameni cu diferite alte afecţiuni destul de grave, să li se acorde o parte a pensiei prin Legea de protecţie socială.

Noi ne opunem acestei propuneri, pentru că am contribuit la sistemul public de pensii, ne-am sacrificat sănătatea şi am participat la acest sistem de pensii, iar acum efectiv suntem desconsiderați şi suntem puşi în categoria asistaţilor sociali”, a explicat ea.

Daniela Tonci a adăugat că ministrul Muncii a propus utilizarea fondurilor din articolul 78 din Legea pensiilor, care prevede colectarea taxei de handicap de la operatorii economici care nu angajează persoane cu dizabilități.

Ea a subliniat că Federația susține ca aceste fonduri, care ajung la sute de milioane de euro anual, să fie utilizate pentru sprijinirea tuturor persoanelor cu dizabilități din România.

Tonci a mai spus că, din păcate, acești bani nu au fost folosiți niciodată în acest scop, ceea ce contribuie la lipsa oportunităților pentru persoanele cu dizabilități de a se angaja, de a studia și de a-și construi o carieră profesională, potrivit Capital.

Revista presei