România, verificată în scandalul pagerelor teroriștilor Hezbollah

România, verificată în scandalul pagerelor teroriștilor Hezbollah Sursa foto: Freepik

Ancheta privind exploziile pagerelor din Liban se extinde. Procurorii taiwanezi au interogat mai multe persoane, care ar fi putut avea legături cu distribuția acestora. Pe lista statelor în care anchetatorii au căutat răspunsuri s-a numărat și România.

Exploziile pagerelor din Liban. Verificări în România

Conform anunțului făcut de procurorii taiwanezi, patru persoane au fost audiate în calitate de martori. Israelul nu a negat implicarea în această acțiune extrem de periculoasă. Pentru a reface traseul pagerelor pline cu explozibil, anchetatorii au făcut verificări în Taiwan, Bulgaria, Norvegia, dar și în România, arată Reuters.

La finalul săptămânii trecute, compania taiwaneză Gold Apollo a declarat că nu a fabricat pagerele respective.

Cine avea licența pentru utilizarea mărcii de pagere

Potrivit reprezentanților Gold Apollo, societatea BAC din Ungaria are licență pentru dispozitivele utilizate în atac. În plus, guvernul taiwanez a dat asigurări că acestea nu au fost fabricate în acest stat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Recent, un purtător de cuvânt al biroului procurorilor din Taipei a vorbit despre ampla anchetă. Acesta a explicat că audierile i-au vizat pe actualii angajați, dar și pe un fost salariat de la Gold Apollo.

 Israel, pagere, Liban

Sursa foto: Getty Images

„Procesăm acest caz cu celeritate şi încercăm să găsim o soluţie cât mai curând posibil”, a spus acesta.

De asemenea, anchetatorii i-au audiat pe preşedintele Gold Apollo, precum și pe singura angajată a societății Apollo Systems.

Exploziile pagerelor din Liban. Anchetă amplă în Norvegia

Se fac noi pași pentru depistarea originii dispozitivelor pline cu explozibil. Astfel, Norvegia face verificări privind presupuse legături cu producția și distribuția pagerelor care au explodat în Liban.

„Poliția norvegiană a inițiat o investigație preliminară pentru a determina dacă există motive pentru începerea unei anchete”, a anunțat un reprezentant al PST(Poliția norvegiană)

Conform informațiilor vehiculate în presa din Norvegia, o companie din acest stat ar fi avut legătură cu distribuirea dispozitivelor.

De asemenea, verificări au fost făcute în Ungaria și Bulgaria.

Revista presei