Salariile muncitorilor imigranți din România. Câștigă triplu față de țara de unde vin

Salariile muncitorilor imigranți din România. Câștigă triplu față de țara de unde vinMuncitori. Sursa foto: Arhvia EVZ

În ultimii ani, România a devenit o destinație pentru sute de mii de imigranți, care aleg să vină aici pentru a munci. Aceștia sunt atrași de salariile competitive, care le oferă oportunități financiare semnificativ mai mari decât cele disponibile în țările lor de origine.

Potrivit raportului despre Migrația Globală 2022, România se clasează pe locul 17 în rândul țărilor care contribuie la migrarea internațională.

Dintre aceștia, sute de mii de muncitori provenind din Pakistan, Sri Lanka, Nepal, Vietnam și alte țări asiatice sunt căutați și angajați în diverse domenii, cum ar fi livrările, servirea clienților, prepararea pizzei, asistența în bucătărie și construcții.

Tot mai mulți imigranți aleg să rămână în România

De asemenea, studiile indică faptul că șapte din zece români percep imigranții ca o oportunitate pentru dezvoltarea economică, deoarece aceștia ocupă locuri de muncă pe care românii le evită.

Datorită deficitului de forță de muncă din România, peste 300.000 de muncitori străini au venit în țară din 2015, iar 225.000 dintre aceștia au ales să rămână pentru a lucra.

Începând cu anul 2022, Guvernul a autorizat angajatorii să recruteze 100.000 de muncitori din afara Uniunii Europene, o cifră dublă față de programul acceptat cu patru ani în urmă.

După București și județul Ilfov, cele mai mari comunități de muncitori imigranți se află în județele Timiș, Constanța, Cluj și Iași.

Imigranții ar putea obține cetățenia mai rapid. Hotărârea Guvernului

Lucrători străini, imigranți. Sursa foto: Arhiva EvZ

Ce salarii primesc la noi în țară

Motivul principal pentru care muncitorii imigranți aleg să rămână în România este salariul. Muncitorii străini pot câștiga chiar de trei ori mai mult aici decât în țările lor de origine.

Un exemplu în acest sens este Shan, un tânăr din Sri Lanka, care lucrează ca barman într-un restaurant din Cluj-Napoca.

muncitori

Muncitori. Sursa foto: Dreamstime.com

„Prima dată am venit ca livrator și apoi ca barman. Vara câștig cam 5.000 – 6.000 de lei salariul, cu bacșiș cu tot, iar iarna, 4.000 de lei. În Sri Lanka, făceam cam 500-600 de dolari pe lună”, a spus bărbatul, potrivit Cancan.