Statele Unite blochează Israelul: Operațiunile terestre în Liban sunt inacceptabile

Statele Unite blochează Israelul: Operațiunile terestre în Liban sunt inacceptabile Armata Israeliană Sursa foto: X

Operațiunile militare pe care Israelul intenționează să le lanseze în Liban nu sunt pe placul Statelor Unite. Oficialii americani se opun extinderii războiului contra Hezbollah la nivel terestru.

Oficialii americani fac eforturi, în aceste zile, să rezolve situația de criză din Liban. Aceștia urmează să prezinte o serie de propuneri concrete care să ducă la aplanarea tensiunilor.

Operațiunile terestre nu sunt agreate de SUA

SUA pregătește o serie de propuneri concrete menite să ducă la reducerea tensiunilor din Liban. Declarația a fost făcută de un înalt responsabil american, citat de postul de televiziune israelian i24News. Potrivit spuselor sale, Statele Unite nu sunt de acord cu operațiunile terestre ale armatei israeliene împotriva grupării şiite Hezbollah pe teritoriul Libanului.

„Avem idei concrete pe care le vom discuta cu aliaţii şi partenerii noştri săptămâna aceasta pentru a încerca să găsim o cale de urmat”, a spus oficialul respectiv sub rezerva anonimatului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Declarația vine în contextul Adunării Generale a ONU care a reunit lideri mondiali. Oficialul american a subliniat că Statele Unite caută o soluție pentru a împiedica o escaladare a luptelor. Drept urmare, Israelul este ținut să nu declanșeze operațiunile terestre.

El și-a exprimat speranţa că propunerile americane „vor reduce tensiunile şi vor duce la un proces diplomatic”. Obiectivul urmărit este ca trupele militare de o parte și de alta ale Liniei Albastre (care separa din 2000 forţele armate libaneze de cele ale Israelului) să revină acasă.

Iron Dome

Iron Dome în acțiune Sursa foto. X

Americanii vor de reducere a tensiunilor

Oficialul american este de părere că operațiunile israeliene de război trebuie să se reducă. Intensificarea atacurilor, a precizat acesta, nu va aduce Hezbollah la masa negocierilor. Gruparea șiită nu va fi dispusă, sub tirul armelor, să accepte o soluție diplomatică.

„Nu îmi amintesc, cel puţin în trecutul recent, de vreo perioadă în care o escaladare sau intensificare să fi dus la o detensionare fundamentală şi la o stabilizare profundă a situaţiei”, a spus el.

Responsabilul, citat de i24News, a reiterat opoziţia SUA faţă de operațiunile miltiare terestre pe care dorește să le lanseze Israelul. IDF, bombardează situri în Liban asociate cu Hezbollah.

„În mod evident, nu credem că o invazie terestră în Liban ar putea contribui la reducerea tensiunilor în regiune, la prevenirea unei spirale a escaladării violenţelor şi, în parte, acesta este motivul pentru care ne concentrăm atât de mult pe utilizarea acestei săptămâni pentru a explora idei şi a vedea dacă putem dezvolta o cale de ieşire”, a explicat oficialul.

Război în Israel

Antony Blinken Sursa foto: X

Operațiunile terestre trebuie suspendate

Oficialul american a declarat că în marja Adunării Generale a ONU vor avea loc discuții pe tema instaurării păcii în Orientul Mijlociu. Astfel, secretarul de stat Antony Blinken şi alţi înalţi responsabili americani vor discuta o gamă largă de iniţiative în cadrul întâlnirilor din marja reuniunii Adunării Generale a ONU.

În acest timp este nevoie ca pregătirile israeliene pentru operațiunile militare terestre să fie suspendate. El a subliniat necesitarea identificării unei soluții diplomatice pentru dezamorsarea tensiunilor din Liban.

Revista presei