Vine viitura pe Dunăre! Ne așteptăm în câteva zile la debite uriașe

Vine viitura pe Dunăre! Ne așteptăm în câteva zile la debite uriașe Sursa foto: Simon Hickie | Dreamstime.com

Viitura pe Dunăre se apropie. Tendința nivelului Dunării în următoarele 2 zile, exclusiv evz.ro. Brăila: Creștere estimată de 55-65 cm, atingând un nivel de 132,0 cm. Cernavodă: Creștere prognozată de 95-105 cm, cu un nivel de 10,0 cm. Giurgiu: Creștere anticipată de 100-110 cm, ajungând la 185,0 cm. Nu este o situație fericită, dar autoritățile nu prevăd o catastrofă.

Ministerul Mediului a declarat că, la intrarea în țară pe 28 și 29 septembrie, Dunărea va ajunge la un debit de 9.500 metri cubi/secundă. Acest lucru se datorează estimărilor primite din Ungaria și Serbia, precum și aportului altor afluenți importanți ai Dunării aval Budapesta (Drava, Sava, Tisa și Morava). Ca urmare a propagării viiturilor formate anterior la intrarea în țară, dacă nu vor apărea și precipitații semnificative. Nu vă pierdeți telefonul în aceste zile, ca să vedeți cum evoluează situația.

Hidrologii au raportat că debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaş) a crescut sâmbătă dimineață până la 5100 mc/s, mai mult decât media multianuală a lunii septembrie de 3800 mc/s. Debitul a crescut la Gruia și Calafat în aval de Porțile de Fier. Conform prognozei Sistemului Hidroenergetic Porțile de Fier, debitul fluviului Dunărea în secțiunea Baziaș a fost de 5850 mc/s sâmbătă la ora 06:00. Viitura Dunăre.

Viitura pe Dunăre, monitorizată permanent

Debitele Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaş) vor crește până la 5100 mc/s în următoarele 24 de ore, ajungând la 8700 mc/s pe 26.09.2024, conform prognozei INHGA-CNPH. Debitul Dunării a ajuns deja la 5100 mc/s și încă va crește. Digurile care au fost depășite în 2006, revizuite.

Ne puteți urmări și pe Google News

Hidrologii Administrației Bazinale de Apă Jiu transmit permanent informații despre nivelul Dunării către colegii de la INHGA pentru a face prognoze. Aceste informații sunt colectate de la stațiile hidrometrice din sectorul românesc al Dunării.

De asemenea, Administrația Bazinală de Apă Jiu a informat că agenții hidrotehnici și colegii din cadrul Formațiilor de lucru sunt în prezent în teren pentru a supraveghea nivelurile Dunării și linia de apărare care se întinde pe întregul sector administrat. Grupurile au inspectat lucrările hidrotehnice menite să protejeze Dunărea în județul Dolj, precum și zonele considerate vulnerabile la debite și volume mari de apă. Viitura Dunăre, monitorizată.

Ultima viitura Dunăre, acum 14 ani

În urmă cu 14 ani, Dunărea a atins cele mai mari cote înregistrate în istoria cantității de apă din fluviu, provocând inundări în mai multe case și punând în pericol orașele Galați și Brăila. Reprezentantul Administrației Fluviale a Dunării de Jos, Florin Uzumtoma, a declarat: Nu anticipam o catastrofă, deoarece la acel moment se vorbea despre un debit de aproximativ 15.000 de metri cubi pe secundă.”

În cazul unei inundații, șantierul naval ar fi fost cel mai grav afectat. Au fost cumpărați saci de rafie, iar transportul nisipului este programat pentru începutul săptămânii viitoare „Vom activa imediat planul nostru etapizat de protecție, utilizând saci de nisip pentru îndiguire”, a declarat Patricia Frătița, purtător de cuvânt al Șantierului Naval Galați.”

Ministrul Mediului Mircea Fechet a adăugat: În prezent, la intrarea în țară la Baziaș, se anticipează un debit maxim de 9.200 până la 9.500 mc/s. Este un debit pe care l-am gestionat anterior și, cel mai recent, în decembrie 2023.”, anunță Știrile ProTV

Dunărea atinge vârful la Budapesta, iar retragere este lentă

Conform celor mai recente, Dunărea a atins cel mai ridicat nivel la Budapesta sâmbătă, la ora 5, cu o înălțime de 830 de centimetri. De atunci, nivelul apei a început să scadă.

Cele mai recente informații de la autoritatea de gestionare a apelor arată că râul din capitala Ungariei a scăzut cu doi centimetri între orele 7 și 8 dimineața.

Potrivit Infostart, Dunărea a atins maximul de 830 de centimetri la ora 5 dimineața, iar până la ora 8, nivelul a coborât la 827 de centimetri. Aceasta este a patra cea mai mare inundație înregistrată vreodată la Budapesta, depășind cu câțiva centimetri inundațiile din 2010. Viitura Dunăre

Malurile Dunării s-ar putea redeschide săptămâna viitoare

Premierul Viktor Orbán a declarat că malurile râului ar putea fi redeschise încă de săptămâna viitoare, dar se așteaptă ca scăderea nivelului apei să fie una lentă. Potrivit site-ului de gestionare a apelor, până pe 25 septembrie, nivelul apei ar putea scădea sub 620 de centimetri, moment în care traficul de-a lungul malurilor ar putea fi reluat, îmbunătățind semnificativ circulația în oraș.

În apropierea orașului Göd, mai în amonte, nivelul Dunării scade de asemenea. Conform relatărilor locale, nivelul apei a scăzut cu 4 centimetri până la ora 9 dimineața, de la maximul atins la ora 2, însă retragerea rămâne una lentă și în acea zonă.

Revista presei