Alegerile, o răscruce decisivă. Consiliul Europei avertizează despre influența malefică a Kremlinului 

Alegerile, o răscruce decisivă. Consiliul Europei avertizează despre influența malefică a Kremlinului Sursa foto: Consiliul Europei

Republica Moldova. Delegația pre-electorală a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) și-a încheiat vizita de documentare în Republica Moldova. Membrii acesteia au subliniat că țara se află la „o răscruce decisivă” pentru consolidarea democrației și a instituțiilor statului.

Dezinformare și finanțarea ilicită dirijată de Kremlin, două mari provocări

Viitoarele scrutine ar putea fi un punct de cotitură pentru consolidarea democrației și a instituțiilor statului. În același timp, autoritățile de la Chișinău se confruntă cu sarcina dificilă de a asigura integritatea și securitatea votului, se arată într-un comunicat emis în urma misiunii.

Delegația APCE s-a întâlnit cu oficiali cheie, dar și reprezentanți ai societății civile și mass-media, observatori internaționali și membri ai delegației Republicii Moldova la APCE.

Conform membrilor delegației, modificările incluse în Codul electoral din 2022 au stabilit un cadru mai puternic pentru viitoarele alegeri. Un fapt remarcat ca pozitiv este creșterea numărului de secții de votare în străinătate și votul parțial prin corespondență.

„Aceste realizări sunt sub asediul presiunilor geopolitice în creștere. Dezinformarea, finanțarea ilicită și presupusa cumpărare de voturi susținute de Kremlin reprezintă amenințări serioase la adresa suveranității, securității și integrității alegerilor Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat oficial al Consiliului Europei.

Sursa foto: Consiliul Europei

Consiliul Europei, cu ochii pe alegeri

Delegația a subliniat importanța implicării alegătorilor și a asigurării faptului că oficialii publici rămân neutri.

„Guvernul Republicii Moldova și CEC să crească gradul de conștientizare a opiniei publice cu privire la aceste amenințări. Să se asigure că eforturile de combatere a dezinformării. Totodată, nu înăbușă libertatea de exprimare și nu împiedică competiția politică deschisă. CEC trebuie să-și mențină integritatea. În special, în gestionarea procesului complex de înregistrare. Luna viitoare va testa atât capacitatea guvernului, cât și a CEC de a asigura condiții de concurență echitabile”, se mai arată în comunicat.

Sursa foto: presedinte.md

Echipa APCE a făcut apel la toți actorii politici să respecte Codul electoral și să se abțină de la corupție sau tactici ilegale.

APCE va trimite o echipă întreagă pentru a observa voturile din 20 octombrie, alături de OSCE/ODIHR, Adunarea Parlamentară a OSCE și Parlamentul European, cu concluzii care vor urma după alegeri.