Nou Cod galben şi portocaliu de viituri pe râuri. România nu scapă de inundații

Nou Cod galben şi portocaliu de viituri pe râuri. România nu scapă de inundații Inundatii Galați. Sursa foto: Facebook

Nou Cod galben şi portocaliu de viituri pe râuri. Hidrologii au actualizat codurile de inundaţii pentru râuri din Moldova şi Dobrogea. De joi, de la ora 14.00, până vineri, la ora 9.00, va fi în vigoare un Cod portocaliu pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad - afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval staţia hidrometrică Vaslui (judeţele: Iaşi, Vaslui şi Galaţi); Siret - afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval staţia hidrometrică Lungoci (judeţul Galaţi); Prut - afluenţii aferenţi sectorului aval staţia hidrometrică Drânceni (judeţele: Vaslui şi Galaţi).

Cod galben de inundații

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a anunțat că este în vigoare și un Cod galben, de joi, de la ora 11:00, până vineri, la prânz, pe anumite sectoare de râuri din judeţele: Neamţ, Vaslui, Iaşi, Galaţi, Botoşani şi râurile din Dobrogea, în judeţele Tulcea şi Constanţa.

Inundații, cod portocaliu

Inundații. Sursa foto: Facebook

Avertismentul hidrologilor

„Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, existând probabilitatea depăşirii cotelor de apărare. Recomandăm în continuare populaţiei să respecte măsurile dispuse de către autorităţi şi să evite circulaţia în zonele aflate sub incidenţa codurilor hidrologice”, au transmis hidrologii.

Inundații la Galați

Sursa foto EVZ

Este dezastru în județul Galați

Până acum au murit șapte persoane în urma inundațiilor din județul Galați. Peste 6.900 de gospodării din 27 de localităţi au fost afectate, iar peste 300 de persoane au fost evacuate și mutate în modulele puse la dispoziţie de autorităţi sau în casele rudelor. Peste 2.200 de animale şi 6.200 de păsări au murit în urma inundaţiilor din judeţele Vaslui şi Galaţi. Inundațiile au distrus linia ferată dintre Galați și Bârlad, operată de o companie privată. Premierul României, Marcel Ciolacu, și președintele PNL, Nicolae Ciucă, s-au dus de urgență în Galați pentru a îi ajuta pe localnici.Sute de pompieri, jandarmi, polițiști și militari de la MApN ajută în continuare sinistrații pentru a scoate nămolul din case.

Ne puteți urmări și pe Google News