Schimbări radicale pentru profesori. Ce se întâmplă cu orele suplimentare

Schimbări radicale pentru profesori. Ce se întâmplă cu orele suplimentare Profesori / Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Magistrații Înaltei Curți au stabilit că orele suplimentare făcute de profesori nu vor mai conta la concediul de odihnă. Acestea nu vor mai fi contorizate pentru a primi mai multe zile de odihnă plătită sau indemnizația aferentă.

Orele suplimentare, doar plătite

Cadrele didactice care fac și ore suplimentare la aceeaşi unitate de învăţământ preuniversitar nu beneficiază de concediu de odihnă plătit şi pentru timpul lucrat în regim de plată cu oră. Aceasta este decizia Înaței Curți în urma unei sesizări făcute de Tribunalul Covasna. Cadrele didactice care fac ore suplimentare prin cumul de contracte individuale de muncă la aceeaşi unitate de învăţământ preuniversitar nu beneficiază de concediu de odihnă plătit.

Profesori, Republica moldova, limba română

Profesori, Republica Moldova. Sursa foto: mecc.gov.md

Mai exact pentru pentru timpul efectiv lucrat în regim de plată cu ora, respectiv de indemnizaţia aferentă zilelor de concediu de odihnă cuvenite şi neefectuate la încetarea contractului individual de muncă pe perioadă determinată. Magistrații de la Tribunalul Covasna au cerut ICCJ dezlegarea următoarei chestiuni de drept. Dacă, în interpretarea legilor din Educație se poate ca un profesor cu două contracte de muncă, unul cu ore suplimentare, să beneficieze de concediu și în baza celui de-al doilea contract.

Profesorii nu vor mai putea cere plata concediului pentru orele suplimentare

Cadre didactice, care se află în această situație au solicitat în instanță acordarea de zile de concediu. Mai exact au cerut ca magistrații să le dea dreptul la indemnizația aferentă zilelor de concediu de odihnă pe care nu l-au efectuat. Și care li se cuveneau în baza orele suplimentare muncite. Această situatie se întâmpla atunci când înceta contractul individual de muncă pe durată determinată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Au fost zeci de mii de procese în această situație, drept urmare au existat foarte multe spețe legat de această problemă. Din momentul în care decizia Înaltei Curți este publicată în Monitorul Oficial ea va deveni obligatorie. Drept urmare toate instanțele vor trebui să decidă în baza ei.

Revista presei