Secret Service își recunoaște eșecul, după al doilea atentat la viața lui Trump

Secret Service își recunoaște eșecul, după al doilea atentat la viața lui Trump Donald Trump protejat de Secret Service Sursa foto: X

Șeful interimar al Secret Service, Ronald Rowe, a admis, în mod cu totul surprinzător, că instituția care se ocupă de protecția demnitarilor americani are nevoie de o „schimbare de paradigmă”, după dublul eșec în protejarea fostului președinte Donald Trump, candidat al Partidului Republican pentru Casa Albă.

Criza de la Secret Service, recunoscută de șeful interimar

Declarațiile lui Ronald Rowe vin într-un moment crucial pentru agenția ajunsă la venerabila vârstă de 160 de ani. Directorul interimar al Secret Service spune că agenția trebuie să treacă printr-o revizuire completă a modului în care îi protejează pe președinți, ceea ce reprezintă o recunoaștere remarcabilă a propriilor probleme, după cea de a doua tentativă de asasinat asupra lui Trump în decurs de două luni.

„Ieșind din Butler, am ordonat o schimbare de paradigmă”, a spus Ronald Rowe la o conferință de presă desfășurată luni, referindu-se la tentativa de asasinat din Butler, Pennsylvania, din iulie. „Metodele de protecție ale Secret Service funcționează și sunt solide și am văzut asta ieri.” Dar, a adăugat el, „trebuie să ieșim dintr-un model reactiv și să ajungem la un model de proactiv”.

Ronald Rowe nu a intrat în detalii cu privire la viziunea sa pentru agenție. Comentariile vin într-un moment crucial pentru Secret Service . Agenția a fost supusă unei examinări aprofundate după ce un bărbat înarmat a reușit să tragă de mai multe ori asupra lui Trump la mitingul din Pennsylvania, lovindu-l la ureche, în ceea ce a fost cel mai mare eșec de securitate al Secret Service de când președintele Ronald Reagan a fost împușcat în 1981.

Ne puteți urmări și pe Google News

La mitingul electoral din Pennsylvania, o persoană a fost ucisă și alte două au fost rănite.

Un nou eșec în protejarea lui Trump

Incidentul de duminică, pe care FBI l-a numit o aparentă tentativă de asasinare a lui Trump, s-a desfășurat la clubul său de golf din West Palm Beach, Florida, după ce un agent al Serviciului Secret a văzut o pușcă ieșind din tufișurile din afara terenului, potrivit oficialilor.

Suspectul, Ryan Wesley Routh, în vârstă de 58 de ani, se afla în apropiere de aproape 12 ore, potrivit unei plângeri penale. Routh a fost arestat duminică și acuzat de infracțiuni federale cu arme.

Echipa de campanie a lui Trump a cerut Secret Service un dispozitiv de securitate mai mare, luni dimineață, au declarat două surse familiare cu cererea, pentru NBC News. Deocamdată, nu se știe cum a răspuns Secret Service la această solicitare, iar când a fost întrebat, Rowe a ocolit un răspuns direct.

„Am avut o conversație cu fostul președinte”, a spus el. „Președintele este conștient că are cele mai înalte niveluri de protecție pe care le oferă Secret Service”, a mai spus Rowe. „Evaluăm în mod constant în funcție de amenințare”, a adăugat el. „Dacă trebuie să o ridicăm și mai mult, o vom face.”

Ce a făcut Secret Service după atentatul din iulie

Secret Service a crescut dispozitivul de securitate pentru Donald Trump de la atentatul din 13 iulie, potrivit unor surse familiare cu răspunsul agenției. Securitatea sporită include mai mulți oameni și mai multă tehnologie.

Iar o sursă a spus că Secret Service s spus că agenția face tot ce poate pentru a-l proteja pe Trump, în timp ce se pregătește pentru Adunarea Generală a Națiunilor Unite de săptămâna viitoare și trebuie să asigure protecția pentru președintele Joe Biden, senatorul J.D. Vance, vicepreședintele Kamala Harris, guvernatorul de Minnesota Tim Walz și mulți alții. Sursa a mai spus că resursele suplimentare ar necesita finanțare suplimentară din partea Congresului.

„Secret Service funcționează sub un paradox al misiunii «zero eșec», pe de o parte, și al obligației de a face mai mult cu mai puțin (ca finanțare) timp de decenii”, a spus Rowe. „Și asta se întâmplă de multe, multe decenii. Ceea ce pot să vă spun este că avem nevoi imediate, chiar acum”, a adăugat șeful interimar al agenției de protecție a demnitarilor.

Agenții FBI nu înțeleg cât de neprevăzători au fost cei de la Secret Service

Protejarea fostului președinte în spații deschise, cum ar fi un teren de golf, aduce provocări deosebite, mai ales atunci când Trump ia decizia de a merge să joace pe loc. Dar mai mulți foști agenți FBI au fost șocați de faptul că un bărbat a reușit să ocupe o poziție atât de aproape de fostul președinte și să rămână ascuns acolo atât de mult timp.

„Acest lucru pentru mine este într-adevăr neliniștitor”, a spus Evy Poumpouras, un fost agent al Secret Service care a protejat mai mulți președinți, printre care Barack Obama și George W. Bush, în cei 12 ani petrecuți în agenție.

„Cum a ajuns acolo, a luat acea poziție timp de 12 ore și nimeni nu a văzut asta? Nimeni nu a făcut o cercetare a perimetrului?” a adăugat ea într-un interviu la MSNBC.

Deficit de personal, dar buget și angajați în creștere

Secret Service are, în mod cronic, un deficit de personal: ramura agenției care îi protejează pe președinți, vicepreședinți și familiile acestora este cu aproape 10% mai mică decât era acum un deceniu. Cu toate acestea, deși cererile de personal și echipament suplimentar de la agenții lui Trump au fost refuzate în mod repetat în ultimii doi ani, nicio solicitare de resurse nu a fost refuzată pentru mitingul din Pennsylvania la care Trump a fost împușcat, a declarat un oficial al Secret Service pentru NBC News în iulie.

Problema nu pare să fie o problemă financiară: dosarele guvernamentale arată că bugetul Secret Service s-a dublat, aproape, în ultimul deceniu, în timp personalul a crescut cu aproape 25%.

Cum ar fi fost protejat Joe Biden în aceeași situație

Anthony Cangelosi, un fost agent al Secret Service care a lucrat la detalii de protecție pentru candidații la președinție, inclusiv senatorul John Kerry în 2004, a spus că este „destul de clar în acest moment că avem nevoie de personal suplimentar pentru președintele Trump”.

„Dacă ar fi fost vorba de președintele Biden și ar fi jucat golf, ar exista un tampon de securitate de pe mai multe niveluri în jurul terenului de golf”, a spus el. „Da, foștii președinți nu beneficiază de același nivel de protecție, dar acel nivel de protecție se ajustează în funcție de nivelul de amenințare cunoscut”, a adăugat Cangelosi

„De ce, în acest moment, la șapte săptămâni de alegeri, un candidat major la președinție nu are personal de securitate suplimentar pentru a-și asigura perimetrul terenului de golf?. Aceasta este întrebarea care ar trebui pusă în acest moment”, a adăugat Cangelosi.

Revista presei