Ex-deputatul Iurie Reniță, despre schimbul de gardă de la ambasada Rusiei: Trebuia declarat indezirabil

Ex-deputatul Iurie Reniță, despre schimbul de gardă de la ambasada Rusiei: Trebuia declarat indezirabil Iurie Reniță/ Sursa foto: Facebook

Republica Moldova. Fostul deputat Iurie Reniță consideră că autoritățile s-au grăbit să-l agreeze în funcție pe noul șef al ambasadei Rusiei. Reniță susține că acesta urma să fie declarat persona non grata pe teritoriul Republicii Moldova.

Noul locatar al ambasadei Rusiei, nedorit la Chișinău 

Ex-deputatul Iurie Reniță a comentat schimbul de gardă de la ambasada Rusiei de la Chișinău. Acesta sugerează că autoritățile ar fi luat în grabă decizia de a-l agrea.

„Practica internațională și cutuma diplomatică, dar mai ales Convenția de la Viena din 1961 cu privire la relațiile diplomatice, articolul 9, punctul 1, stabilește expres următoarele: “Statul acreditar poate oricând, şi fără a trebui să motiveze hotărârea, să informeze statul acreditant că șeful sau orice alt membru al personalului diplomatic al misiunii este persona non grata sau că orice alt membru al personalului misiunii nu este acceptabil. În acest caz, statul acreditant va rechema persoana în cauză sau va pune capăt funcțiilor sale în cadrul misiunii, după caz. 𝐎 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐚̆ 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐟𝐢 𝐝𝐞𝐜𝐥𝐚𝐫𝐚𝐭𝐚̆ 𝐧𝐨𝐧 𝐠𝐫𝐚𝐭𝐚 𝐬𝐚𝐮 𝐢𝐧𝐚𝐜𝐜𝐞𝐩𝐭𝐚𝐛𝐢𝐥𝐚̆ 𝐢̂𝐧𝐚𝐢𝐧𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐚 𝐚𝐣𝐮𝐧𝐠𝐞 𝐩𝐞 𝐭𝐞𝐫𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢𝐮𝐥 𝐬𝐭𝐚𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐚𝐜𝐫𝐞𝐝𝐢𝐭𝐚𝐫”. Așadar legea internațională, ce reglementează raporturile diplomatice între state, ne oferă cadrul legal ca să-l informăm pe tov. Oleg Ozerov că este persoană indezirabilă la Chișinău”, a scris Reniță.

Oleg Ozerov/ Sursa foto: mid.ru

Cine este Oleg Ozerov

Federația Rusă l-a rechemat pe Oleg Vasnețov din funcția de ambasador în Republica Moldova, pe 10 septembrie. În aceeași zi, Vladimir Putin a semnat un decret de numire în funcție a lui Oleg Ozerov.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oleg Ozerov este născut în 1958. A absolvit Universitatea MGIMO a Ministerului Afacerilor Externe al URSS și este diplomat din anul 1981. Acesta a activat în diferite funcții în aparatul central al Ministerului de Externe al Rusiei și în străinătate.

În perioada 2010-2017 a fost ambasador în Arabia Saudită. Din mai 2020 s-a ocupat de Forumul de Parteneriat Rusia-Africa. Acesta este un proiect important pentru Vladimir Putin, în contextul în care multe țări au rupt relațiile comerciale cu Rusia, după ce a invadat Ucraina.

Revista presei