Vizele pentru spațiul Schengen se schimbă din 2025. Ce înseamnă sistemul de călătorie ETIAS

Vizele pentru spațiul Schengen se schimbă din 2025.  Ce înseamnă sistemul de călătorie ETIAS Sursa foto: Arhiva EVZ

Din 2025, călătorii care vizitează UE, inclusiv cetățenii britanici din cauza Brexit-ului, vor trebui să se confrunte cu noi reguli. De fapt, va intra în vigoare Sistemul European de Informare și Autorizare de Călătorie (ETIAS), care va fi obligatoriu pentru cetățenii din afara UE.

Ce este Etias și cine va trebui să se conformeze?

Noul sistem seamănă cu cel deja în vigoare pentru intrarea în Statele Unite, cunoscut sub numele de ESTA (Electronic System for Travel Authorization). ETIAS prevede completarea unei cereri online, cu datele personale și răspunsul la unele întrebări de siguranță, precum și plata unei taxe de 7 euro.

Autorizația de a călători în spațiul Schengen (care include majoritatea țărilor UE, precum și Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) va fi legată de pașaportul călătorului și va fi valabilă timp de trei ani sau până la expirarea pașaportului. Există câteva excepții. Minorii sub 18 ani și adulții peste 70 de ani, de exemplu, vor trebui să solicite autorizația, dar fără a plăti taxa.

Vizele pentru spațiul Schengen. Ce efect va avea ETIAS asupra turiștilor britanici

"Călătoriile cu copiii sunt deja o provocare, acum trebuie să ne ocupăm de documente suplimentare", a comentat pentru "Euronews" o călătoare britanică pe nume Flora True, aflată în vacanță în Marea Britanie împreună cu partenerul ei și cei doi copii. "Eram o susținătoare convinsă a rămânerii în UE, așa că este doar un alt obstacol pe care trebuie să-l înfruntăm cu toții, pentru a ne simți liberi în Europa. Dar este realitatea a ceea ce s-a întâmplat prin votul privind Brexit-ul, în 2016, presupun.", continuă True.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rob Staines, agent turistic, explică impactul pe care acest nou sistem l-ar putea avea pentru accesul turiștilor britanici în țările Schengen. "Când am ieșit din Uniunea Europeană, ni s-a cerut să fim considerați o țară terță, iar acest lucru aduce birocrație suplimentară și noi niveluri de complexitate, atunci când vine vorba de călătorii", subliniază Staines, citat de ansa.it.

"Dar cred că, dacă privim lucrurile în ansamblu, este complet acceptabil și de înțeles că UE dorește să-și consolideze propriile granițe. Din păcate, acest lucru are un cost". Potrivit lui Staines, peste 17 milioane de britanici au vizitat Spania anul trecut și va fi găsită cea mai bună modalitate de a continua să o facă. Oricum, anul viitor va exista o perioadă de tranziție de șase luni pentru a oferi timp sectorului turismului să se adapteze la ETIAS. (Traducerea-Rador)

Revista presei