Prețul zahărului ar putea exploda. Se caută soluții de urgență

Prețul zahărului ar putea exploda. Se caută soluții de urgențăZahăr. Sursa foto: pixabay.com

Republica Moldova ar putea să se confrunte cu o criză a zahărului, după ce culturile de sfeclă de zahăr au fost compromise în proporție de peste 60%. În acest an, cu un preț de achiziție pentru o tonă de zahăr conform contractelor agricole, de aproximativ 1.000 de lei per tonă, pierderile estimate pentru fermieri se ridică la peste 200 de milioane de lei. Fermierii au atras atenția că această situație va duce și la creșterea explozivă a  prețului la zahăr.

În acest context, Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și industriei alimentare, a discutat cu agricultorii din raioanele Ocnița, Dondușeni, Râșcani, Drochia, precum și cu reprezentanții fabricii de zahăr din Drochia, pentru a găsi soluții care să-i scoată din acest impas. În primul rând, s-a pus în discuție acordarea unor subvenții per hectar pentru acoperirea costurilor de producție și elaborarea unui program de dezvoltare a sectorului.

Sfeclă de zahăr

Sfeclă de zahăr. Sursa foto: pixabay.com

Ministrul Vladimir Bolea a promis că propunerile fermierilor vor fi analizate și integrate în strategia ministerului pentru dezvoltarea sustenabilă a agriculturii și industriei alimentare. Astfel, va fi elaborat un program de dezvoltare a culturii sfeclei de zahăr, iar odată cu modificarea modelului de subvenționare, aceasta ramura strategica ar putea beneficia de subventii per hectar. Asociația producătorilor de sfeclă de zahăr urmează sa prezinte viziunea sa privind perspectiva ramurii și soluțiile de redresare a domeniului.

Scutiri de la plata penalităților pentru fermierii afectați de secetă

Reamintim că, la sfârșitul lunii trecute, Ministerul Agriculturii a elaborat primul set de măsuri financiare destinate fermierilor afectați de secetă și alte calamități naturale din anul 2024.

Astfel, s-a decis ca pentru fermierii care au întârzieri la plata ratelor în 2024 drept consecință a calamităților produse în anul 2024, Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA) să renunțe la penalitățile de întârziere în proporție de 100%, cu condiția prezentării Avizului de atestare a impedimentului justificativ pentru neexecutarea obligațiilor contractuale, eliberat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

De asemenea, până pe 31 decembrie 2024, ADMA va acorda, la cererea scrisă a fermierilor beneficiari, o vacanță de plată de șase luni pentru ratele intermediare scadente în acest an, în baza aceluiași Aviz de atestare a impedimentului justificativ.

Totodată, s-a stabilit că, până pe 31 decembrie 2024, fermierii vor putea beneficia de aceleași condiții de suspendare a plății și pentru ultima rată scadentă în 2024, pe baza cererii scrise și a Avizului eliberat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. În plus, pentru Programul dezvoltării sistemului de irigare la scară mică care asigură finanțarea în rate a echipamentelor pentru irigare, s-a aprobat reducerea avansului inițial necesar de la 40% la 20%, facilitând astfel accesul fermierilor la aceste echipamente.