Mihail Kogălniceanu la ora României Unite și Independente

Mihail Kogălniceanu la ora României Unite și Independente

Mihail Kogălniceanu la ora Unirii României Unite și Independente,  În cei aproape 74 ani de viață, ilustrul om politic a contribuit la Unirea Principatelor și la cucerirea Independenței de Stat.

Mihail Kogălniceanu și Otto von Bismarck au fost contemporani. Amândoi și-au iubit statele în care s-au născut și au crescut. Amândoi au fost influențați de cultura germană și de spiritul Real Politik. Primul a slujit un domnitor și un rege, celălalt un rege care a devenit împărat. Amândoi au prețuit măsurile dure pentru a impune reformele necesare.

Mihail Kogălniceanu - primii ani. Susținerea Unirii Principatelor

Mihail Kogălniceanu s-a născut pe 6/18 septembrie 1817, la Iași. Familia sa, una veche boierească era originară din zona Cogâlnicului, de unde și numele familiei sale.  A studiat la Mânăstirea Trei Ierahi, la pensionul Cuenim. Aici îi va întâlni pe Cuza, Alecsandri și Costache Negri. A studiat în Franța și Prusia, la Luneville și la Berlin.

Întors acasă, deși a avut vederi revoluționare a urcat în ierarhia militară până la gradul de colonel, A avut funcții administrative după Revoluția de la 1848, la care a participat. A fost un sprijinitor al dezrobirii țiganilor. A tradus în limba română celebra lucrare a lui Harriet Beecher Stowe, Coliba Unchiului Tom, sub titlul Coliba lui Moș Toma.

Ne puteți urmări și pe Google News

A susținut Unirea Principatelor și dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza. A fost alături de Vasile Alecsandri în guvernele de la Iași înainte de unificarea guvernamentală din 1862. A fost un partizan al necesității marilor reforme. A fost autor și inițiator al unor documente revoluționare, Prințipiile noastre pentru reformarea Patriei și Dorințele Partidei Naționale din Moldova. A sprijinit apariția Daciei Literare, publicând Introducția-program în care cerea susținerea și promovarea literară a specificului istoric, cultural național, în dauna importurilor culturale.

Mihail Kogălniceanu - omul de la 2 Mai

A preluat guvernarea României după cea a doctorului Nicolae Kretzulescu. Din toamna lui 1863 și până în iarna lui 1865, omul politic a susținut marile reforme ale lui Cuza. Evident, cea mai importantă a fost Reforma Agrară. Pentru asta, a acceptat să dea lovitura de stat de la 2/14 mai 1864. A acceptat să fie prim-ministrul lui Cuza, care a condus autoritar.

Reformele agrară, educațională, legislativă, Statutul Dezvoltător al Convenției de la Paris au reprezentat cu toate problemele lor, mari pași înainte. A intrat în conflict cu domnitorul, care a fost greșit informat că primul ministru nu ar fi reliefat așa cum trebuia rolul domnitorului. A demisionat furios și a spus: „nici oasele n-o să le am în același pământ cu acest domnitor”!

După detronarea lui Cuca, a fost o vreme marginalizat, fiind considerat „omul de la 2 Mai”. În 1873, însă, la înmormântarea lui Cuza ține un discurs emoționant. A spus atunci; „nu greșelile, faptele lui mari l-au detronat”! Nu s-a dezis niciodată de Cuza, după abdicarea acestuia! A spus că a fost onorat și că își asumă toate realizările pe care le-a făcut cât timp a fost primul ministru ”al Domnitorului Alexandru Ioan I”!

Artizanul independenței

După eșecul guvernelor de la Concordia (1866-1871), vine un guvern conservator condus de Lascăr Catargi. Demisia acestui guvern aduce o lungă guvernare liberală. Premier era Ion C. Brătianu iar Ministru de Externe Mihail Kogălniceanu (1876-1878), Guvernul a condus în perioada 1876-1888. În 1875, a apărut PNL. În 1880, a apărut Partidul Conservator. Atât înainte de 1866 cât și după 1876, a fost de mai multe ori Ministru al Afacrilor Interne.

Kogălniceanu a susținut proclamarea independenței și a militat pentru recunoașterea ei deplină la tratatele de la San Stefano și Berlin din 1878. A contribuit la materializarea cerințelor Marilor Puteri de a rezolva aspecte interne pentru ca recunoașterea Independenței să fie deplină în intervalul 1878-1880. A fost acuzat că și-a vândut moșiile din Bugeac, știind că Bugeacul va fi cedat Rusiei în schimbul Dobrogei.

A murit la Paris, la 1 iulie 1891, în timpul unei intervenții chirugicale. A fost un amator al mâncării de calitate, scoțând o primă carte de rețete, „200 rețete cercate” în colaborare cu un alt mare patriot, Costache Negri, A cedat o parte din terenurile primite în Dobrogea, pentru împroprietărirea țăranilor. Fiul său, Vasile Kogălniceanu a fost un prim promotor al viitorului curent politic țărănist. El a vândut o parte din moșia moștenită de la tatăl lui în Dobrogea în zona unde azi sunt stațiunile Eforie Nord și Eforie Sud în Dobrogea.

Ca și Otto von Bismarck (1815-1898) în Germania, în România, Mihail Kogălniceanu (1817-1891) a fost un „făuritor de Țară”!

Sursa foto: Arhivă

 

Revista presei