FIG suspendă o jurnalistă la ceva timp după ce a insultat-o pe Ana Maria Bărbosu: „Jeg de om!”

FIG suspendă o jurnalistă la ceva timp după ce a insultat-o pe Ana Maria Bărbosu: „Jeg de om!” Ana Maria Bărbosu. Sursă foto: Facebook

FIG suspendă o jurnalistă la ceva timp după ce a insultat-o pe Ana Maria Bărbosu: „Jeg de om!” . Alina Alexoi, jurnalistă TVR și membră a Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), totodată consilieră a președintelui Mihai Covaliu, a avut un derapaj la Campionatele Mondiale când a  jignit-o pe gimnasta Ana Maria Bărbosu.

Alina Alexoi, jurnalistă TVR din 1992, nu a comentat probele de gimnastică din Paris, fiind implicată într-un scandal înaintea competiției și suspendată de Federația Internațională de Gimnastică (FIG) din toate competițiile organizate sub egida acesteia. Aceasta a mai avut un comentariu în direct la TVR și acum câțiva ani când a prezentat o competiție sportivă și a fost ”pusă pe tușă” de conducerea TVR.

"Vreau să știe toată lumea: comentez la telefon. Aș vrea să știu unde e greșeala, să aibă puterea cineva din TVR să recunoască dacă a greșit sau nu. Nu e deloc ușor, e frustrant, oamenii e bine să știe adevărul. Îmi cer scuze pentru calitatea sunetului. Aș vrea să trecem prin studio, nu mai pot, am amorțit.

E frustrant când mă uit la comentatorii de lângă mine cu căști la monitor și eu sunt pe telefon. Mi-a amorțit urechea. Nu mai am mâini să caut informații, pentru că stau pe telefon. Sper să-mi deconteze televiziunea convorbirea, comentariul de pe telefonul meu", a comentat Alina Alexoi, aflată în direct în timpul Campionatele Europene de gimnastică de la Glasgow, din 2018.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totul a plecat de la un episod petrecut în toamna anului trecut, cu ocazia Campionatelor Mondiale de la Antwerp, când FIG a judecat că jurnalista a fost autoarea unui „comportament scandalos”, după cum relatează golazo.ro.

FIG suspendă o jurnalistă în urma comportamentului de la Campionatele Mondiale de la Antwerp

Deși a trecut ceva timp de la decizia FIG s-a încercat ținerea sub tăcere a incidentului și notificarea organismului internațional.

Ce s-a întâmplat la Antwerp. La un moment dat, în zona mixtă, Ana Maria Bărbosu a refuzat să ofere un interviu Alinei Alexoi, fiind prinsă cu pregătirea pentru competiție lucru care a deranjat-o pe angajata COSR.

Alexoi s-a enervat și a zis acolo, în zona mixtă, de față cu toți jurnaliștii: «Aia, Bărbosu, e un jeg de om!». Se pare că xistă și declarații scrise și semnate în acest sens.

O altă variantă spusă de cei prezenți este pusă pe o intervenție anterioară a fostei gimnaste Cătalina Ponor la un antrenament ala Anei Maria Bărbosu. Cătălina Ponor, care era invitată la eveniment, „a coborât din tribună și i-a spus Anei Maria Bărbosu: «Dacă nu înveți să-ți întinzi picioarele, o să-ți declaseze săritura. N-ai învățat asta până acum?». Tonul a fost răstit, răutăcios și părea că nu vrea să o ajute pe Ana, ci să-i transmită ce slabă e”.

Ca urmare a episodului, Cătălina Ponor a fost interzisă la antrenamentele României, având în vedere că nu deținea funcție oficială în delegația României.

Decizia a ajuns la urechile Alinei Alexoi, prezentă alături de delegația României ca jurnalistă TVR. „Și este o apropiată a taberei care nu prea o suportă pe Ana Maria Bărbosu”, mai spun sursele publicației citate, care adaugă: „Crezând că Ana a fost cea care s-a dus să se plângă de Cătălina, Alina a tot început să spună lucruri urâte despre ea.

Presiunea asupra Anei a devenit foarte mare după ce zvonurile legate de intervenția Catălinei au declanșat un conflict fără voie ei. Astfel că atunci când Alexoi a dorit să-i adreseze niște întrebări, bănuind că va fi întâmpinată cu ostilitate de jurnalistă, ar fi evitat discuțiile preferând să-și facă antrenamentul.

Momentul și-a lăsat amprenta asupra gimnastei care a obținut medalia de bronz în această vară, la Paris, în proba pe aparate la sol. Apropiații Anei Maria, pe atunci minoră, au reclamat-o pe Alina Alexoi la TVR și COSR, unde jurnalista este consiliera lui Mihai Covaliu, însă plângerea a rămas fără urmări.

Cazul a ajuns și pe masa Federației Internaționale de Gimnastică, for care a ascultat versiunile tuturor părților implicate și a decis suspendarea Alinei Alexoi. COSR a primit vestea pe 27 iulie 2024, dar nu a luat nicio măsură. Demersul pentru apărarea Anei Maria a fost făcut de Gymnastics Ethics Foundation, organizație care „se străduiește să susțină siguranța și corectitudinea în gimnastică”.

Mihai Covaliu a reacționat pentru sursa citată: „Sincer să fiu, știu de acest document de la FIG, dar nu l-am văzut încă. Urmează să-l văd, să-l analizez, iar apoi o să am o reacție. Nu pot să spun acum despre ce e vorba”.

Alina Alexoi și Ana Maria Bărbosu s-au întâlnit la evenimentul public organizat de COSR pentru înmânarea medaliei olimpice obținută în urma deciziei TAS.

Revista presei
Pasajul. Volumul 2