Flota Airbus A350, supusă unor verificări de siguranță de către autoritățile aeriene europene

Flota Airbus A350, supusă unor verificări de siguranță de către autoritățile aeriene europene Airbus. Sursa foto: dreamstime.com

SUA. Autoritatea europeană de reglementare a siguranței aeriene a comunicat joi că va solicita inspecții pentru o parte din flota Airbus A350 destinată zborurilor pe distanțe lungi.

Acțiunea vine în urma defectării unei componente de motor pe un avion A350-1000 al Cathay Pacific.

Autoritatea europeană de siguranță aeriană anunță inspectarea flotei Airbus A350

Agenția pentru Siguranța Aviației a Uniunii Europene (EASA) a anunțat că ia măsuri de precauție pentru a preveni incidente similare, după consultări cu autoritatea aeriană chineză, anchetatorii din Hong Kong, Airbus și furnizorul de motoare Rolls-Royce.

De asemenea, a confirmat că o defecțiune la o componentă a sistemului de combustibil a dus la un incendiu, care a fost stins rapid.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Vom solicita o inspecţie unică a flotei, care poate fi aplicabilă doar unei părţi a flotei de A350, pentru a identifica şi scoate din serviciu orice furtunuri de combustibil de înaltă presiune potenţial compromise”, a transmis EASA.

Detaliile și termenele pentru verificări au fost specificate joi într-o directivă de urgență privind navigabilitatea, a adăugat acesta.

Rolls-Royce și Airbus au menționat că vor colabora strâns cu autoritățile pentru a se conforma directivei.

avion

Avion. Sursa foto: Freepik

Modelul A350-1000, cel mai mare dintre cele două variante ale familiei Airbus A350, și motoarele Rolls-Royce XWB-97 au fost în centrul atenției după ce un avion cu destinația Zurich a fost nevoit să se întoarcă în Hong Kong din cauza unei probleme cu motorul.

Problema a fost ulterior identificată ca fiind o scurgere de combustibil.

15% din flota de avioane este A350-1000

A350-1000 constituie 15% din totalul flotei A350 aflate în funcțiune.

Deși detaliile măsurii EASA erau încă în discuție joi, surse bine informate au indicat că măsura ar putea include inspecții vizuale ale motoarelor Trent XWB-97.

Motorul XWB-84, care echipează modelul A350-900, cel mai frecvent utilizat din familia A350, este considerat puțin probabil să fie inclus în verificări.

Măsura de a impune inspecții preventive pentru o parte din flota Airbus a fost luată după ce producătorii au susținut inițial că nu era necesară verificarea întregii flote de A350, conform surselor.

În absența unor dovezi suplimentare, producătorii erau în general împotriva recomandărilor pentru inspecții globale, dar decizia finală aparține autorităților de reglementare.

Autoritățile de reglementare au capacitatea de a ignora recomandările și de a impune propriile verificări, confruntându-se cu o presiune tot mai mare pentru a acționa în mod independent, ca urmare a întăririi globale a supravegherii siguranței, în contextul crizei de siguranță de la Boeing.

Una dintre cele mai mari companii aeriene rusești anunță concedieri masive. Piloți experimentați vor rămâne pe drumuri

Avion Boeing. Sursa foto: Wikipedia

Nimeni nu a fost rănit în incidentul de la bordul aeronavei Airbus

Deși incendiul a fost stins rapid și nu au existat răniți, importanța modului în care incidentul este gestionat rămâne semnificativă pentru Rolls-Royce și pentru companiile aeriene, având în vedere preocupările publicului legate de siguranța aeriană.

Companiile aeriene, la rândul lor, au solicitat mai multe informații de la Airbus și de la producătorul de motoare și au criticat lipsa de comunicare, în timp ce se confruntă cu întrebările și îngrijorările pasagerilor, potrivit Reuters.

Revista presei
Teatrul vârstelor