„Car Vertical la fete în Moldova”. Schema de făcut bani din viaţa intimă a tinerelor femei

„Car Vertical la fete în Moldova”. Schema de făcut bani din viaţa intimă a tinerelor femei Telegram. Sursa foto: Pixabay

Republica Moldova. Sute de femei tinere din Republica Moldova au fost incluse într-o bază ilegală de date privind viaţa lor personală. Datele despre viaţa intimă a tinerelor puteau fi accesate contra plată pe canalul "Car Vertical. La fete în Moldova" de pe reţeaua Telegram.

„Car Vertical” este un serviciu online care oferă detalii despre utilizarea automobilelor prin verificarea seriei de șasiu. Scopul este de a ajuta cumpărători de mașini second-hand să evite achiziționarea automobilelor cu probleme.

Astfel, administratorii grupului, prin asociere de cuvinte, compară femeile cu vehicolele. Prezentând detalii din viaţa intimă a tinerelor.

Consecinţele pentru fetele care s-au regăsit pe acest canal sunt grave. Unele femei au ajuns la divorţ, unele au fost bătute de către parteneri sau rude, iar altele au fost pe cale să-şi pună capăt zilelor după ce pe Telegram au fost publicate informaţii despre relaţiile lor anterioare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Poliţia a intentat un dosar penal şi a reuşit să blocheze canalul. Însă fenomenul a luat amploare, aşa zisele anchete fiind publicate pe alte grupuri de pe reţelele de socializare.

,,Afacerea" cu femei

Canalul „Car Vertical” de pe Telegram a fost fondat cu câteva luni în urmă. Iar în scurt timp numărul abonaţilor a ajuns la peste 30.000 de mii.

Administratorii canalului susţin că scopul lor este de a arăta „probegul” (kilometrajul) fetelor pentru ca bărbaţii să cunoască despre trecutul partenerelor lor.

La început, accesul era gratuit. Ulterior a fost instituită o taxă de 300 de lei pentru abonare.

„Car Vertical” conţine sute de profiluri. Fiecare profil include numele fetei, o fotografie, datele de contact şi informaţii despre relaţiile sexuale pe care le-ar fi avut tânăra în trecut. Sunt peste 5000 de poze și video 18+ cu fete filmate pe ascuns, screen-uri din conversații private, video-uri de pe camerele de supraveghere din casă.

Contul Car Vertical

Contul Car Vertical/ Sursa foto: Telegram

Mai multe fotografii şi video sunt trucate sau realizate cu ajutorul inteligenţei artificiale. Pentru obţinerea informaţiei se „colaborează” cu persoane din anturajul fetei sau cu foştii iubiţi.

Administratorii de la „Car Vertical” au instituit şi o taxă de 500 de euro pentru fetele care doresc să scape de informaţia compromiţătoare.

„Car Vertical” loveşte dur în femei

Printre victimele afacerii „Car Vertical”se regăsesc minore, studente, femei măritate, de diferite profesii.

Bloggerița Doina Danielean a declarat că mai multe mame cu copii i-au scris în privat că au fost amenințate de foştii soţi că le vor posta imaginile foto și video cu carater sexual pe "Car Vertical” dacă nu renunță la pensia alimentară.

Alte fete au anunţat că au fost contactate în privat cu propuneri indecente. Datele lor de contact au fost făcute publice pe „Car Vertical”.

O tânără s-a plâns că a fost bătută până la sânge d către fratele ei după ce i-a găsit profilul pe Telegram.

Unele femei au avut scandal în familie, ajungând chiar la divorţ. Altele şi-au pierdut locul de muncă.

Mai multe fete s-au adresat Coaliției Viața fără Violență în căutarea ajutorului. „Este o crimă sa promovezi aceste lucruri fără consimțământ, fetele au gânduri suicidale, oamenii care au creat acest grup nu s-au gândit că consecințele acțiunilor lor pot fi letale”, a spus Mihaela Cimbriciuc, comunicatoarea organizației.

Poliţia, deocamdată neputincioasă

Poliţia din Chişinău a pornit un dosar penal după ce mai multe victime care s-au regăsit „Car Vertical” au depus plângeri.

Poliția a cerut de mai multe ori administratorilor Telegram să blocheze contul și să ofere informații despre cei implicați. Aceștia nu au răspuns. Prima cerere a fost trimisă încă în luna iunie.

De pe 28 august grupul „Car Vertical” nu mai este disponibil pe Telegram. Însă mişcarea care hărţuişte nu a dispărut. Practica a fost preluată de alte grupuri.

Cine stă în spatele „afacerii” cu femei pe Telegram

Oamenii legii nu au stabilit până în prezent identitatea administratorului „Car Vertical”. Acesta apare sub pseudonimul „Voron” (Corbul).

Mai mulţi internauţi susţin că acesta ar fi un tânăr pe nume Radu. În 2021, el s-a ales cu dosar penal pentru huliganism şi-a incendiat automobilul de model BMW 530d în caroserie E60 ca să-şi ridice contul pe TikTok.

Filmulețul cu momentul incendierii automobilului a acumulat pe pagina tânărului de Instagram peste 10.000 de vizualizări, iar pe Tit Tok peste 6 milioane.

Tânărul care ar sta în spatele "afacerii" cu femei

Tânărul care ar sta în spatele "afacerii" cu femei/Sursa foto: captură TikTok

„Țineți minte descreieratul care a dat foc la BMW? Acesta e Voron, faceți cunoștință, e omul care a pornit toate chaturile de Car Vertical pe Telegram. Acesta e omul care numără kilometrajul femeilor din Republica Moldova, numără care și cu câți a făcut sex și unde și cum.

Acum vă dați seama de la cine a pornit și cine susține acest grup? Pe toţi vreau să-i văd plângând în instanţele de judecată. Radul mamei Radule! Plânge puşcăria după tine”, a declarat Doina Danielean pe TikTok.

Ce prevede legea

Codul Penal al Republicii Moldova prevede pedepse dure pentru răspândirea informaţiei despre viaţa intimă şi sexuală a persoanei.

„ceastă faptă este cuprinsă de articolul 177, articolul 3 din Codul Penal, care prevede o sancțiune cu închisoarea de până la 2 ani, pentru asemenea acțiuni.

Mai mult, femeia vizată de aceste răspândiri de informații, care ar dori să acționeze, poate inclusiv solicita calificarea faptei ca și hărțuire sexuală, în baza articolului 173 din Codul penal. Care vine cu o sancțiune cu închisoarea de până la 5 ani sau 7 ani, în dependență de consecințe.

De asemenea, pentru cei care au lansat această inițiativă și porcărie, consecințele acestei acțiuni pot fi calificate și ca determinare la suicid, pot duce la violențe între adolescenție, pentru că în mediul adolescenților și în cercurile lor pot avea loc de cele mai dese loc acțiuni de hărțuire și nu doar față de fetele despre care cineva crede că au prea mulți parteneri”, a explicat avocata Doina Ioana Străisteanu.

Revista presei
Pasajul. Volumul 2