Ion Iliescu, citat de instanță. Totul s-ar putea nărui pentru fostul președinte

Ion Iliescu, citat de instanță. Totul s-ar putea nărui pentru fostul președinte Ion Iliescu. Sursa foto: Facebook

București. Ion Iliescu riscă să-și piardă certificatul de revoluționar, după ce fostul președinte al României a fost citat de judecători într-un dosar deschis de Secretariatul de Stat.

Conform declarațiilor oficialilor instituției, CV-ul lui Iliescu și materialele de presă din perioada revoluției indică faptul că acesta deținea o funcție de conducere în cadrul Partidului Comunist, ceea ce îl face incompatibil cu statutul său de luptător al Revoluției.

Ion Iliescu ar putea rămâne fără certificatul de revoluționar

Fostul președinte nu a mai fost văzut în public din 2017, când a fost chemat de procurori pentru a depune mărturii în cazul revoluției.

În prezent, Ion Iliescu așteaptă un verdict în Dosarul Mineriadei, în care este acuzat de crime împotriva umanității.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este important de menționat că, încă din anul 2022, Secretariatul de Stat pentru Revoluționari a decis să demareze procedurile pentru retragerea certificatului de luptător pentru victoria Revoluției din decembrie 1989 al fostului președinte Ion Iliescu.

Ion Iliescu înainte de alegerile prezidențiale din 1990

Ion Iliescu în timpul Revoluției din 1989 Sursa foto: Arhiva EVZ

Iliescu a deținut funcția de membru al Comitetului Central al Partidului Comunist Român (PCR) și a fost lider al Uniunii Tineretului Comunist (UTC).

Fostul președinte nu a putut să participe la Revoluție

Procesul prin care Guvernul intenționează să-i retragă titlul de revoluționar lui Ion Iliescu a fost amânat în 2023, ca urmare a deciziei Curții de Apel București de a invoca lipsa de competență pentru a judeca cazul.

Revolutie, jurnaliști

Reoluție. Sursa foto: Wikipedia

Acest proces a fost inițiat după modificarea Legii recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, care, acum doi ani, a introdus o nouă prevedere ce exclude de la titlul de revoluționar pentru persoanele ce au deținut funcții de conducere în regimul comunist.

„De prevederile prezentei legi nu beneficiază persoanele care sunt dovedite că în perioada 1945-1989 au deţinut cel puţin o demnitate sau o funcţie de conducere în cadrul organelor de conducere la nivel local, regional sau naţional ale Partidului Comunist Român”, se menționează în articolul la care face referire Secretariatul de Stat.

Revista presei
Potopul