Exclusiv. Ion Cristoiu: Scholtz nu mai poate să facă nimic. Ce urmează după victoria extremiștilor în Turingia. Video

Exclusiv. Ion Cristoiu: Scholtz nu mai poate să facă nimic. Ce urmează după victoria extremiștilor în Turingia. Video Ion Cristoiu la podcastul „Hai Live”, sursa foto: arhiva companiei

O nouă ediție a podcastului „Hai Live”, moderată de jurnalistul Robert Turcescu și difuzată pe canalul de YouTube „Hai România”, a avut pe agendă subiecte importante. Invitatul a fost jurnalistul Ion Cristoiu.

Cei doi au analizat cele mai recente evenimente atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Iar unul dintre acestea a fost recentul câștig al partidului extremist Alternativa pentru Germania (AfD) în landul Turingia. De asemenea, în Saxonia, acesta s-a clasat pe locul doi. Iar în acest timp, partidul social democrat al cancelarului german, Olaf Scholz, a obținut numai 6,2%.

Ce ne învață istoria

Jurnalistul Ion Cristoiu a vorbit pe larg despre întâmplările din Germania, în podcastul de luni. Conform acestuia, cel mai important lucru este ce ne învață istoria în astfel de situații.

„Istoria ne învață că, regimurile din toate timpurile: monarhice, țariste, dictatoriale, democratice, primesc, la un moment dat, din realitate, semnale. În cazul regimurilor autoritare, autoritariste, dictatoriale, semnalele sunt: tulburările sociale, revoltele, răscoalele, cum a fost la noi în 1907. Și un al doilea semnal este dat de serviciile secrete. Care, peste tot în lume, și la noi Securitatea și KGB-ul, nu se iluzionează.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă există instituții care nu au iluzii privind realitatea sunt serviciile. Deoarece ele sunt cele mai pliate pe realități. Un alt semnal ar trebui să fie dat de presă. Pe asta o scoatem din discuție. Presa, la momentul actual, nu mai dă niciun semnal privind realitatea. Peste tot, în lumea, nu numai la noi, cu mici excepții, presa a devenit o slugă a puterii. Ea nu mai transmite acele semnale.

Iar în democrație semnalele sunt date de presă, acum nu este cazul, dar, mai ales, de vot. Deci, în momentul în care, tu, Scholz, stai pe 6%. El a obținut un scor foarte prost și la europarlamentare, spre deosebire de Macron, care a vrut el să facă ceva, Scholz s-a încăpățânat să nu facă. Acestea sunt semnale. Și, dacă tu, care te numești cancelar social democrat, nu ții cont de aceste semnale, și nu convoci anticipate sau nu modifici ceva în politica ta, ești într-o situație dificilă”, a explicat jurnalistul Ion Cristoiu.

Istoria modernă

Jurnalistul Ion Cristoiu a mai oferit și un exemplu din istoria modernă de un personaj care nu a ținut cont de semnalele de realitate. Mai exact, Nicolae Ceaușescu.

„El nu a ținut cont de semnalele de realitate. Și date de securitate și știa și el. Pentru că țarii, sultanii, dictatorii, monarhii, secretarii generali se încăpățânau într-o anumită politică. Nicolae Ceaușescu nu era criminal în politica lui. El credea că poporul român va face sacrificii încă vreo șase, șapte generații”, a mai explicat acesta.

Cazul lui Scholz

Însă, care au fost semnalele în cazul lui Scholz, cancelarul Germaniei? Jurnalistul Ion Cristoiu a oferit detaliile exacte cu privire la acestea.

„În cazul lui Scholz, ca și în cazul lui Macron, și se pregătesc și alte țări din Occident, semnalul este că tu nu mai poți să faci nimic de acum în colo. Omul e nebun? Niciun dictator, am dat un examplu, Putin, autoritar, mie nu îmi place cuvântul, când te uiți la sondaje, tu trebuie să te gândești că trebuie să ai un capital politic. Pentru ca să te asculte poporul. Dacă Ceaușescu ar fi avut, în politica lui, un capital, ar fi avut sondaje pe bune și avea 80%, putea nici să nu ne pună să mâncăm. Dar, dacă nu avea.

Ei, și atunci, tu sau îți modifici politica sau demisionezi. Pentru că, sigur că el, este ca și la Netanyahu, poți să nu faci alegeri. Pentru că nu te obligă nimeni. Dar nu mai poți să faci nimic. Nici în dictatură, nici în monarhie, nici în otomanism, nici în junglă. Și, cu atât mai mult în democrație, conducătorul are nevoie, și spun și în dictatură, chiar mai ales, are nevoie de sprijinul popular, pentru politica pe care o face. Oricât i-ai biciui, i-ai omorî, dacă nu ai sprijin popular, ăla nu face”, a mai explicat jurnalistul Ion Cristoiu.

Ediția integrală a podcastului „Hai Live” cu Turcescu, din ziua de luni, 2 septembrie, poate fi vizualizată integral aici.

Revista presei