Reformele în justiția din Republica Moldova sunt resimțite în instituțiile de drept din UE

Reformele în justiția din Republica Moldova sunt resimțite în instituțiile de drept din UE Sursa foto: Arhiva EVZ

Republica Moldova. Reformele în justiția moldovenească resimțite în instituțiile de drept din UE. Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a declarat că „a remarcat anumite schimbări pozitive în justiția din Republica Moldova”. Aceasta a încurajat judecătorii, procurorii și polițiștii din Republica Moldova să-și facă munca la nivel înalt, astfel lucrurile vor evolua spre bine. De asemenea, oficialul a subliniat că „legislația trebuie să ofere suficiente instrumente ca să poate investiga eficient cazurile de corupție”.

Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, se află într-o vizită la Chișinău. În această dimineață, aceasta a susținut o prelegere publică pentru studenții Universității de Stat din Moldova. Totodată, șefa Parchetului European va avea întrevederi cu președinta Maia Sandu și cu prim-ministrul Dorin Recean.

Este preconizată și o întrevedere cu ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru. Ulterior, acestea vor participa la ședința Platformei Anticorupție.

„Încercăm să ajutăm cu absolut tot ce putem” 

Oficialul european a subliniat că instituția pe care o conduce cooperează cu organele anticorupție din Republica Moldova.

Ne puteți urmări și pe Google News

„E greu să fac o evaluare completă. Totuși, se văd câteva elemente pozitive în ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă în justiția din Republica Moldova. Văd că există un interes foarte mare în ceea ce privește dorința de a cunoaște. Am semnat acorduri de cooperare cu Procuratura Generală și Parchetul specializat în lupta anticorupție. Am avut câteva sesiuni de pregătire pentru procurori și polițiști”, a remarcat Laura Codruța Kovesi.

„Încercăm să ajutăm cu absolut tot ce putem. Pot doar să-i încurajez pe toți judecătorii, procurorii și polițiștii din Republica Moldova să-și facă munca. Dacă ne facem cu toții munca, lucrurile vor evolua bine”, a adăugat aceasta.

„Ca să ai rezultate, trebuie să ai un sistem de justiție curat”

Procurorul-șef al Parchetului European s-a referit și la pârghiile suplimentare pentru reprezentanții organelor de drept, astfel încât actul de justiție să fie realizat corect.

„Legislația trebuie să ofere judecătorilor, procurorilor și polițiștilor suficiente instrumente ca să poată investiga eficient cazurile de corupție. Când vorbim despre lupta cu corupție, trebuie să fim conștienți că acesta este un fenomen constant. Nu ne putem opri, nu putem greși, nu putem spune că gata am rezolvat și nu mai avem nimic de făcut”, a precizat Laura Codruța Kovesi.

Parchetul European, Kovesi

Laura Codruța Kovesi/Sursa foto: Uniunea Europeană

„Ca să ai rezultate trebuie să ai un sistem de justiție curat. Lupta cu corupția nu este doar responsabilitatea sistemului de justiție, întreaga societate trebuie să fie implicată pentru că vorbim de prevenire, proceduri și educația în procesul anticorupție. Cineva are impresia că odată ce țara face parte din UE nu mai e corupție, nu mai sunt provocări la statul de drept. Se înșală, este o luptă continuă. Orice proces de reformare durează ani”, a specificat aceasta.

Procurorul-șef al Parchetului European a vorbit și despre acțiunile în domeniul justiției moldovenești ce urmează a fi realizate în procesul de integrare europeană. Primordial, este vorba de armonizarea legislației naționale în concordanță cu standardele europene.

De asemenea, Laura Codruța Kovesi a asigurat că în Republica Moldova „utilizarea fondurilor europene de pre aderare va fi monitorizat la un nivel înalt, la fel cum se face și în alte țări care beneficiază de aceste fonduri”.

Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, efectuează luni o vizită în Republica Moldova. Aceasta este realizată la invitația ministrei Justiției de la Chișinău, Veronica Mihailov-Moraru.

Ultima vizită a Laurei Codruța Kovesi în Republica Moldova a avut loc în luna iulie 2022.

Revista presei