Fără cartofi şi paste în perioada electorală. Sancțiuni mai aspre pentru coruperea alegătorilor

Fără cartofi şi paste în perioada electorală. Sancțiuni mai aspre pentru coruperea alegătorilor Pomeni electorale/ Sursa foto

Republica Moldova. Alegătorii care vor pretinde, accepta sau primi bani ori alte bunuri pentru a favoriza sau a defavoriza un anumit candidat electoral riscă amenzi de până la 10 mii de lei.

Guvernul de la Chișinău a avizat pozitiv un proiect privind coruperea alegătorilor. Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați din fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

În Republica Moldova a devenit un fenomen ca în perioada electorală politicienii să împartă aza zisele "pomeni electorale". Mai mulţi candidaţi au fost surprinşi anterior în timp ce împărţeau saci cu cartofi sau varză, paste şi untdelemn familiilor mai nevoiaşe din localităţile rurale. Doar ca să-i convingă să voteze pentru ei.

Şedinţa Guvernului RM

Şedinţa Guvernului RM/ Sursa foto: gov.md

Discuții la Guvern despre coruperea alegătorilor

În ședința Executivului de la Chișinău, ministra Justiției, Veronica Mihailov – Moraru, a subliniat că scopul modificării legislative este de a combate fenomenul corupției electorale.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este vorba de alegătorii care vor pretinde, accepta sau primi bani, bunuri, băuturi alcoolice, produse de tutun, produse alimentare, servicii sau alte foloase în scopul exercitării drepturilor electorale.

Astfel, aceste persoane vor fi supuse sancțiunilor contravenționale. La fel, sancțiunile vor fi majorate până la 10 mii de lei”, a spus Veronica Mihailov – Moraru.

Ministra a remarcat că, în acest fel, „statul va lua toate măsurile necesare pentru a combate fenomenul corupției electorale”.

Proiect votat de Parlament

Inițiativa legislativă a fost votată de Parlament, în prima lectură, la data de 11 iulie curent.

Autorii propun completarea Codului contravențional în vederea sancționării coruperii pasive în perioada campaniei electorale, în ziua precedentă scrutinului electoral sau în ziua alegerilor.

Ce bunuri nu cad sub incidența legii

În nota informativă a proiectului se menționează că nu au fost incluse în categoria de bunuri vizate de sancțiune materialele și obiectele de agitație electorală, achitate din fondul electoral.

Este vorba de materialele ce poartă numele și prenumele candidatului, denumirea partidului politic, semne sau simboluri ale concurenților electorali. Este vorba de afișe, pliante, cărți poștale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, cutii de chibrituri, insigne, CD-uri, DVD-uri, suporturi de stocare USB.

La fel, nu sunt considerate ,,pomene electorale"  cărțile, steagurile, pungile, tricourile, chipiurile, eșarfele și fularele. Valoarea pentru о unitate nu trebuie să depășească o sută de lei.

Când vor fi aplicate sancțiunile

Documentul va fi propus spre examinare în a doua lectură în plenul Parlamentului. După adoptare, modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Acțiunile de corupere a alegătorilor sunt frecvente în cadrul campaniilor electorale, susțin autorii proiectului

„Precedentele existente pe parcursul anilor în cadrul scrutinelor electorale au demonstrat că acțiunile de corupere a alegătorilor sunt frecvente în cadrul campaniilor electorale.

Deși există mecanisme legale care contribuie la combaterea coruperii. Acest fenomen urmează să fie abordat constant în vederea îmbunătățirii cadrului legal”, se menționează în nota informativă a proiectului.

De ce e nevoie de sancțiuni mai dure

În timpul scrutinelor anterior fenomenul coruperii alegătorilor a fost constatat de organele de drept în multiple cazuri. Acțiunile erau demarate de subdiviziunile Poliției sau Centrul Național Anticorupție. Acestea vizau „fapte de corupere a alegatorilor și încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale”.

Coruperea alegătorilor

Coruperea alegătorilor/ Sursa foto:captură

Acțiunile au fost sesizate și în timpul ultimelor alegeri din Găgăuzia, fiind vizate zeci de persoane. Acestea ar fi fost determinate să voteze candidatul partidului ȘOR - Evghenia Guţul. Intermediarii ar fi primit sume de circa 15 mii de lei.

În acest context, autoritățile susțin că analiza statisticilor raportate de organele de drept au scos în evidență faptul că pe lângă sancționarea penală e necesară și sancționarea contravențională. Acest fapt ar contribui la eficientizarea mecanismului de investigare și documentare a cazurilor de corupere electorală.

Revista presei