Anunț important făcut de Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova. Ce opțiune au alegătorii

Anunț important făcut de Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova. Ce opțiune au alegătorii Secţie de votare la Universitatea de Stat/ Sursa foto: EvZ

Republica Moldova. Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Republica Moldova le-au reamintit cetățenilor care au drept de vot, și care și-au schimbat reședința, după ultimul proces electoral la care au participat, că au o opțiune. Ei pot să-și declare locul nou în care domiciliză. Și trebuie să facă asta la organul administrației publice locale (pretura de sector sau primărie). Mișcarea este necesară pentru a putea fi înscriși în lista electorală la secția de votare, corespunzător locului domicilierii.

Anunț făcut de oficialii de la Comisia Electroală Centrală din Republica Moldova. Ce pot face alegătorii care și-au schimbat domiciliul, de la ultimul proces electoral

Datorită aceste proceduri, alegătorii au posibilitatea să fie înscriși în lista electorală de bază. Care să corespundă locului șederii, cu mențiunea „Declarația de ședere” la rubrica „Notă”.

În același timp, alegătorul va fi radiat în mod automat de pe lista electorală unde  își are domiciliul sau reședința temporară valabilă, informează cei de la CEC.

Urnă de vot

Urnă de vot/Sursa foto: a.cec.md/ro

În momentul în care depune declarația respectivă, alegătorul are obligația de-a prezenta actul de identitate pentru confirmare. Registratorul va face mențiunile necesare în Registrul de Stat al Alegătorilor și va elibera o recipisă ce vizează confirmarea faptului declarării locului nou de ședere.

Ne puteți urmări și pe Google News

În aceste codiții, termenul de depunere a declarațiilor este de cel târziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor, adică 25 septembrie 2024, inclusiv. Alegerile prezidențiale și referendumul sunt organizate în aceeași zi, 20 octombrie.

Declarația depusă nu e valabilă decât pentru un singur proces

Declarația depusă va fi valabilă doar pentru un singur scrutin electoral. Declarațiile depuse pentru scrutinele anterioare nu sunt valabile, au mai anunțat oficialii de la Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova.

Altfel, detalii despre organizarea și desfășurarea referendumului republican constituțional și a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024 pot fi găsite găsi pe pagina web oficială a Comisiei https://cec.md, rubricile „Referendum constituțional 20.10.2024” și „Alegeri prezidențiale 20.10.2024”.

 

Revista presei