Pensionarii care rămân fără voucherele pentru alimente. Sumele acordate vor scădea anul viitor

Pensionarii care rămân fără voucherele pentru alimente. Sumele acordate vor scădea anul viitor Tichete sociale. Sursa foto: Inquam Photos/ Octav ganea

România. Recalcularea pensiilor a dus la creșterea veniturilor pentru majoritatea pensionarilor, dar i-a afectat negativ pe o parte dintre aceștia, care vor rămâne fără voucherele pentru alimente.

Astfel, vineri, Guvernul a anunțat majorarea limitei de venit pentru pensionarii care beneficiază de carduri de alimente în valoare de 250 de lei, acordate o dată la două luni. Pragul de venit va fi crescut de la 2.000 de lei la 2.210 lei, potrivit româniatv.net.

Voucherele pentru alimente, eliminate pentru o parte din pensionari

Până în prezent, beneficiarii au primit tranșele de bani în lunile februarie, aprilie, iunie și august. Prin urmare, mai sunt de distribuit doar două tranșe, în lunile octombrie și decembrie, totalizând 500 de lei.

În iulie 2024, pensia medie în România era de 2.250 de lei. După recalculare, începând cu septembrie 2024, aceasta va ajunge la 2.761 de lei, depășind astfel plafonul necesar pentru a beneficia de voucherele pentru alimente o dată la două luni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este important de subliniat că aceste creșteri nu sunt uniforme și pot varia considerabil în funcție de istoricul de contribuții al fiecărui pensionar.

legea pensiilor, pensionari

Pensionari. Sursa foto: Dreamstime.com

1.960.012 pensii au fost majorate cu sume între 1 și 500 de lei. Un număr de 1.033.580 pensii au avut o creștere de între 501 și 1.000 de lei.

Alte 721.360 pensii au beneficiat de majorări între 1.001 și 2.000 de lei. În plus, 83.637 pensii au fost ajustate cu sume cuprinse între 2.001 și 3.000 de lei, iar 7.681 pensii au avut o creștere de peste 3.000 de lei.

Cardurile pentru alimente vor fi încărcate cu mai puțini bani de la anul

Cu toate acestea, pensionarii care beneficiază de pensii mai mari după recalculare vor avea un avantaj, deoarece valoarea voucherelor va scădea începând de anul viitor.

alimente

Alimente. Sursa foto: David Izquierdo | Dreamstime.com

Mai exact, din 2025, voucherele pentru alimente și mese calde vor fi în valoare de 125 de lei. Banii vor fi oferiți semestrial următoarelor categorii de persoane defavorizate:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta de minimum 65 de ani, împlinită la data prelucrării bazelor de date, care beneficiază de indemnizație socială;
  • persoanele — copii și adulți — încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016, cu modificările și completările ulterioare.

Revista presei