Ministerul Apărării reacționează la cererea Ucrainei. Legea pentru donarea sistemului Patriot, trimisă în Parlament

Ministerul Apărării reacționează la cererea Ucrainei. Legea pentru donarea sistemului Patriot, trimisă în Parlament Sistem Patriot, Sursă foto: Facebook

București. Ministerul Apărării a transmis Parlamentului proiectul de lege care permite donarea unui sistem de rachete Patriot către Ucraina. Decizia a fost luată după ce ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a solicitat aliaților să nu trimită fără întârziere sistemele promise.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat donaţia către Ucraina, într-o şedinţă care a avut loc în luna iunie. De la acel moment nu s-a mai întâmplat nimic deoarece Parlamentul a intrat în vacanță.

Ministerul Apărării a transmis Parlamentului legea de donație

Donația către Ucraina nu se poate face decât în baza unei legi adoptate în Parlamentul României. O nouă sesiune parlamentară începe săptămâna viitoare, pe 2 septembrie, iar Ministerul Apărării a transmis proiectul legislativ.

Actul normativ prevede un act de donație către Ucraina a unuia dintre sistemele de rachete sol-aer Patriot. Costurile pentru achiziția unei alte baterii de rachete sunt zero. România va trebuie să suporte câteva zeci de milioane de euro pentru taxele aferente acestei achiziții.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Finalizarea actului de donaţie va contribui la accentuarea poziţiei României ca furnizor de securitate regional şi la consolidarea relaţiei de parteneriat cu Statele Unite ale Americii”, se arată în proiectul de lege transmis de Ministerul Apărării către Parlament.

România deține șapte sisteme de rachete Patriot, achiziționate din Statele Unite. Patru dintre aceste sisteme au fost livrate deja, iar două sunt operaționale. Celelalte trei sisteme Patriot vor ajunge în România în perioada imediat următoare, arată Ministerul Apărării. Costurile totale ale acestei achiziții se ridică la aproape 4 miliarde de dolari.

Vot în Senat

Senatorii, chemați să voteze OUG date după proteste. Sursa foto: Dreamstime.com

Legea trebuie modificată

Ministerul Apărării nu poate dona sistemul Patriot către Ucraina, chiar dacă există o decizie a CSAT în acest sens. Pentru ca actul de donație să fie pus în aplicare este nevoie de modificarea Legii 222 din 2017.

Parlamentul urmează să creeze cadrul legislativ care să permită înlocuirea sistemului Patriot din surse externe nerambursabile. Este vorba despre programul FMS (vânzări militare externe) al Statelor Unite.

Conform proiectului, România nu va plăti un alt sistem ce-l va înlocui pe cel donat Ucrainei. În schimb, Ministerul Apărării va trebui să achite costuri de aproximativ 60 de milioane de dolari pentru diferite taxe și comisioane.

Proiectul elaborat de MApN nu prevede o dată exactă până la care să se facă donația către Ucraina. Acest termen este lăsat la latitudinea Guvernului, astfel încât transferul să se facă „cât mai rapid posibil”.

Ministrul de Externe din Ucraina vorbeste despre o influență a țării sale în Africa.

Dmitro Kuleba. Sursa foto: Razvan Valcaneantu /EEC

Ministerul Apărării a reacționat la cererea Ucrainei

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a cerut aliaților să nu mai tergiverseze procedurile pentru livrarea sistemelor Patriot către Ucraina. Declarațiile sale vizează și Ministerul Apărării de la București. România, Olanda și SUA au anunțat în iunie că vor dona sisteme Patriot armatei de la Kiev. Echipamentele nu au fost livrate, iar Ucraina acuză pierderile pe care le suportă.

„Plătim toate aceste întârzieri cu daune și pierderi de vieți omenești (...) S-au înregistrat progrese și s-au făcut anunțuri, dar unele sisteme Patriot au fost anunțate și nu au fost livrate încă. Unele dintre aceste întârzieri sunt excesiv de lungi”, a declarat Kuleba, la Bruxelles.

Până acum Ucraina a primit trei sisteme Patriot din Germania și unul din SUA. Alte țări, precum Olanda și Spania, au livrat lansatoare sau rachete individuale. SUA, România și Olanda s-au angajat în iunie să livreze câte un sistem suplimentar, însă demersurile nu au avanat.

 

 

 

Revista presei