Utilizarea telefoanelor mobile la școală, interzisă prin lege în Republica Moldova

Utilizarea telefoanelor mobile la școală, interzisă prin lege în Republica Moldova Utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor/Sursa foto: ea.md/

Republica Moldova. Noi prevederi privind utilizarea telefoanelor mobile la ore. Folosirea acestora în timpul lecțiilor va fi interzisă prin lege. Un proiect de modificare a Codului Educației va fi înaintat săptămâna viitoare în Parlament. Anunțul a fost făcut vineri de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, în timpul unei conferințe de presă.

Oficialul a precizat că Ministerul Educației și Cercetării va elabora un Regulament în care va fi descrisă procedura privind organizarea acestui proces. Documentul va stipula etapizat procedurile aplicate în instituțiile de învățământ, locul depozitării telefoanelor mobile, restricțiile privind accesul la acestea.

Elevii vor avea acces la telefoanele mobile în timpul pauzelor

Potrivit ministrului Dan Perciun, modificarea are scopul de a spori calitatea procesului educațional. Astfel, utilizarea telefoanelor mobile va fi permisă doar în pauze.

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun/Sursa foto: www.facebook.com/mec.gov.md

„Reglementarea folosirii telefoanelor mobile în şcoli este introdusă pentru ca elevii să fie concentraţi exclusiv pe materia predată la lecţii. În timpul orelor, telefoanele vor fi stocate într-un loc special în clasă, de unde vor putea fi luate în pauze”, a spus Dan Perciun.

Ne puteți urmări și pe Google News

Practică aplicată și în țările Uniunii Europene

Potrivit ministrului Dan Perciun, Republica Moldova nu este prima țară care aplică astfel de decizii. Acesta a specificat că în multe țări, şi nu doar din Uniunea Europeană, există astfel de practici.

Telefoanele mobile în școli

Telefoanele mobile în școli/Sursa foto: stiri.md

„De exemplu, în Franța există o discuție foarte largă privind reglementarea mult mai dură a utilizării telefoanelor mobile în instituțiile de educație. Vedem și multe alte țări care au mers în această direcție. Obiectivul este evident - să oferim elevilor mai mult spațiu pentru a se concentra asupra procesului educațional și nu asupra utilizării telefoanelor mobile. Este o inițiativă discutată pe larg și cred că va contribui la un proces educațional de calitate”, a afirmat Dan Perciun.

Decizia Ministerului Educației și Cercetării vine după efectuarea mai multor sondaje şi consultări cu managementul şcolar, profesori, părinţi şi elevi, care și-au manifestat susținerea pentru desfășurarea orelor fără telefoanele mobile.

Revista presei