Proiect ANAF. Ce se pregătește, de fapt, pentru datornici

Proiect ANAF. Ce se pregătește, de fapt, pentru datornici Datorii Sursa foto: EVZ

București. ANAF propune noi reglementări prin care să scoată mai mulți bani de pe urma datornicilor. Un proiect de act normativ prevede majorarea penalităților de întârziere pentru cei ce nu-și achită datoriile la vreme.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu vrea să majoreze penalitățile pentru cei ce datorează bani bugetului. Măsura face parte dintr-un pachet de reglementări fiscale și bugetare, care include și o formă de amnistie fiscală.

ANAF va lua mai mulți bani de la datornici

Dacă guvernul va adopta proiectul de act normativ, măsura va intra în vigoare de la 1 ianuarie anul viitor. ANAF va percepe penalități de întârziere de 0,015% pe zi, în creștere față de ceea ce prevede legea actuală. Practic, vorbim de o majorare cu 50%.

Pe lângă majorarea penalităților de întârziere, proiectul mai prevede și introducerea altor sancțiuni. Nedeclararea sau declararea incorectă va fi sancționată cu o penalitate de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere. În prezent, aceasta este de 0,08%. Această sancțiune va fi calculată, de ANAF, din ziua următoare scadenței și până la momentul stingerii datoriilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vor crește și penalitățile percepute pentru cei care nu-și achită taxele locale. Majorara va fi de la 1% la 1,5% din cuantumul obligațiilor fiscale principale neachitate în termen. Acestea se vor calcula pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv.

ANAF

ANAF. Sursa foto: Arhiva EVZ

Amnistia fiscală propusă de stat

Pe de altă parte, proiectul propus de ANAF, mai prevede și o formă de amnistie fiscală, destinată firmelor, PFA, persoanele fizice și altor categorii de contribuabili. Dacă amnistiile trecute vizau ștergerea în totalitate a dobânzilor și penalităților, cea propusă de ANAF, în guvernarea Ciolacu este doar parțială.

Cei care își vor plăti datorii principale restante la 31 august 2024, vor beneficia de ștergerea dobânzilor și penalităților în proporție de 85%. Pentru a beneficia amnistie, cei interesați vor trebui să depună o declarație rectificativă în perioada 1 septembrie – 15 decembrie 2024.

Angajați

Angajați Sursa foto: Pexels.com

ANAF vine cu o altă facilitate

Oficialii fiscului propun ca un procent de 10% din datoriile înregistrate la buget de firme să fie transformate în credit fiscal. Pentru a beneficia de această facilitate, cei interesați vor trebui să-și achite debitele până la 15 decembrie. Începând de anul viitor, firma va beneficia de 10% din impozitele datorate. Practic, nu va mai plăti suma respectivă statului

Creditul fiscal poate fi utilizat pentru o perioadă de 3 ani de la data depunerii solicitării.

Vor beneficia solicitanții care au achitat datorii restante, la 31 august, de peste 500.000 de lei, în cazul contribuabililor mici, de 1,5 milioane lei în cazul celor mijlocii. În cazul contribuabililor mari, datoriile trebuie să fie de 5 milioane lei.

Revista presei