Modificări în sistemul sanitar. Vizați sunt medicii și rezidenții

Modificări în sistemul sanitar. Vizați sunt medicii și rezidenții Medici. Sursă foto: Unsplash

Ministerul Sănătății propune schimbări legate de vârsta de pensionare a medicilor. Conform acesteia, cadrele medicale ar putea rămâne în câmpul muncii până la 70 de ani. Proiectul de ordonanță a fost pus deja în dezbatere publică.

Schimbări pentru medici. Vârsta de pensionare ar putea crește

Doctorii ar putea rămâne în sistem până la vârsta de 70 de ani. Modificările legate de creșterea vârstei de pensionare în cazul medicilor au fost puse în dezbatere publică.

De altfel, proiectul de ordonanță aduce și alte schimbări în ceea ce îi privește pe medici. Una dintre acestea se referă la funcționarea cabinetelor de liberă practică.

Noi condiții pentru organizarea caravanelor medicale

Totodată, pe lista modificărilor se află și stabilirea condițiilor de organizare și funcționare a caravanelor medicale, precum și cele ale direcțiilor de sănătate publică.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, proiectul cuprinde și detalii legate de rezidențiatul medicilor, precum și de sponsorizările din sectorul medical.

Conform noilor norme, medicii ar putea rămâne în câmpul muncii până la 70 de ani, în urma unui acord cu angajatorul.

„Medicii care împlinesc vârsta de 70 de ani în timpul exercitării funcției de conducere şi care fac parte din comitetul director al spitalului public sau exercită funcţia de şef de secţie, şef de laborator ori şef de serviciu medical, vor fi pensionaţi conform legii”, se arată în proiectul de ordonanță, publicat de avocatnet.ro.

Medici

Medici. Sursa foto: dreamstime.com

Schimbări pentru medici. Reguli în spitalele publice

Proiectul aduce și eliminarea limitei de vârstă pentru sistemul privat.

„În spitalele publice, persoanele care au împlinit vârsta standard de pensionare pot ocupa funcții de conducere care fac parte din comitetul director sau funcții de șef de secție până la împlinirea vârstei de 70 de ani, cu avizul consiliului de administrație al spitalului și cu aprobarea managerului sau a ordonatorului principal de credite, după caz”, conform sursei.

Totodată, schimbările îi vor viza și pe medicii rezidenți. Potrivit proiectului supus dezbaterii, aceștia vor putea opta și pentru alte forme de învățământ postuniversitar medical.

Mai mult, după noile prevederi, Ministerul ar putea să organizeze concursul național de rezidențiat în centrele universitare.

Revista presei