Legea pensiilor. Perioada care va fi exclusă de la recalculare
- Bianca Ion
- 20 martie 2024, 16:21
Legea pensiilor se va modifica din luna septembrie a acestui an. Deși mulți pensionari se bucură de creșterile anunțate, noua lege, care aduce ajustări pentru perioadele asimilate stagiilor de cotizare, îi afectează pe o parte semnificativă dintre aceștia. De exemplu, din lista actuală a perioadelor asimilate, sunt eliminate cele în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.
Legea pensiilor. Ce perioadă va fi exclusă la recalculare
Legea pensiilor aduce modificări semnificative care intră în vigoare din luna septembrie 2024, iar sute de mii de români ar putea fi afectați de aceste schimbări. Printre cei vizați se află persoanele care beneficiază de pensie de invaliditate. Conform noilor reglementări, perioada în care aceste persoane au beneficiat de acest tip de pensie nu va mai fi luată în considerare în calculul stagiului de contributivitate. Această modificare presupune o nouă interpretare a pensiei de invaliditate, care consideră că persoanele ale căror capacități de muncă nu au fost integral afectate pot presta o serie de activități.
Modificările aduse de legea pensiilor
Modificările legate de lista perioadelor considerate perioade asimilate includ eliminarea perioadelor în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate conform prevederilor actuale ale Legii 263/2010.
Conform Legii 360/2023, în sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate următoarele:
- Perioadele în care asiguratul a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvență ale învățământului universitar, organizat conform legii, pe durata normală a studiilor respective sau a unui ciclu de studii universitare, de formare inițială, cu condiția absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licență, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz;
- Perioadele în care asiguratul a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
- Perioadele în care asiguratul a beneficiat de indemnizații de asigurări sociale, acordate conform legii în intervalul 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006;
- Perioadele în care asiguratul a beneficiat de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă și boli profesionale, începând cu data de 1 ianuarie 2005;
- Perioadele în care asiguratul a beneficiat de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la trei ani, respectiv șapte ani, începând cu data de 1 ianuarie 2006.
Câte persoane au pensie de invaliditate
Aproximativ 350.000 de români care nu au fost afectați integral în ceea ce privește capacitatea de muncă ar putea întâmpina probleme din cauza acestei modificări.
Conform datelor oficiale, 395.305 de români beneficiază de pensie de invaliditate, dintre care 44.991 de persoane pentru gradul I de invaliditate, care implică o afectare integrală a capacității de muncă, conform informațiilor prezentate de realitatea.net.
În prezent, perioada în care cineva a beneficiat de pensie de invaliditate este echivalată cu stagiul de cotizare în sistemul public de pensii.
Cine primește pensia de invaliditate
Persoanele care primesc pensie de invaliditate sunt cele care au acumulat stagii de cotizare contributive în sistemul public de pensii, dar care nu au atins încă vârsta standard de pensionare și prezintă o capacitate de muncă diminuată din cauza unor motive precum accidentele de muncă sau bolile profesionale, validate conform legislației, sau din cauza altor afecțiuni și accidente care nu sunt legate de activitatea lor profesională.