Vești proaste pentru pensionari. Din 2024, o nouă formulă de calcul

Vești proaste pentru pensionari. Din 2024, o nouă formulă de calcul Pensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Vești proaste pentru pensionari. Potrivit legii, la fiecare început de an Guvernul trebuie să indexeze pensiile cu rata inflației. Dar, din 2024, acest lucru nu se va mai aplica, ci va fi introdusă o nouă metodă de calcul. Pensionarii vor fi dezamăgiți când vor afla că majorarea nu va fi cea la care se așteaptă.

Pensiile ar putea fi majorate, începând cu 1 ianuarie 2024, cu mai puțin decât s-ar aștepta oamenii în vârstă. În spațiul public au apărut informații potrivit cărora creșterea va fi de 20%, însă surse guvernamentale spun că varianta luată în calcul pentru creșterea acestora este mai mică decât cea anterior vehiculată. Guvernul ar lua în calcul o majorare de 16,4%.

„Plecăm de la lege, de la 1 ianuarie, Guvernul nu va face rabat, la 1 ianuarie se cunoaşte inflatia pentru 2022, ori inflatia comunicata de INS e de 13,8,%, daca nu mă însel. Aici, ar trebui sa se adauge ceva pentru majorarea salariului mediu, dar în 2022 a fost vorba de crestere negativă, deci nu mai poate aduce influentă.

În aceste condiţii, tot ce poate identifica Guvernul mai mult 13,8%, e de salutat si apreciat efortul. Este posibil sa se fii luat în discutie că trebuie crescute pensiile mici, ca măsură de ajutorare socială. Daca vorbim de pensii pe contributivitate, nu poate avea loc discuție de indexare diferită față de pensiile mari, pentru că nu este corect.”, a declarat Dorina Pârcălabu, fosta sefa a casei de pensii, la România TV.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu cât vor crește pensiile în ianuarie 2024

Șeful Casei Naționale de Pensii a făcut un calcul pentru a estima cu cât vor crește pensiile la începutul anului viitor, dacă vorbim despre o majorare de 10%. A dat exemplul unui fost angajat în sistemul medical, care are un punctaj mediu de 1,17. Dacă punctul de pensie va fi majorat la 1745 de lei, el ar trebui să ajungă la o pensie de 2041 de lei. După calculele făcute de șeful casei de pensii, ar însemna o majorare de aproximativ 200 de lei.

Exemplu 1:

Pensia acum: 1.800 de lei

După majorare: + 241 de lei

Pensie 2024: 2.041 de lei

Exemplu 2:

Pensia acum: 2.839 de lei

După majorare: +581 de lei

Pensie 2024: 3.420 de lei.

PSD voia majorare a pensiilor cu 10%, mult sub inflație

Fostul ministru al Muncii spunea, înainte de a-și depune mandatul din cauza scandalului cu „Căminele Groazei”, că a cerut o majorare a pensiilor de la 1 ianuarie 2024 cu cel puțin 10%, adică un procent chiar sub nivelul inflației.

„Vă spun foarte clar, că de la 1 ianuarie 2023. În termenul cel mai scurt se va decide și vom face anunțul. PSD a cerut minimum 10%, cu aplicabilitate imediată. Noi vrem să discutăm transparent, pe bază de cifre, am venit cu cifrele în coaliție, după propunerea pe care am făcut-o în numele PSD, m-am bucurat că la unul dintre evenimentele de la Curtea de Conturi, președintele Marcel Ciolacu și premierul a spus că pensiile trebuie să crească”, spunea recent Marius Budăi.

Și majorările anterioare au fost sub rata inflației, astfel că puterea de cumpărare a pensioarilor a scăzut, în loc să crească. Atunci, Mircea Coșea spunea că o creștere a pensiilor care să repare pierderea puterii de cumpărare cauzată de inflație ar trebui să fie între 26 și 30%.