Jucăriile inteligente îi spionează pe copii. Părinții trebuie să fie foarte atenți

Jucăriile inteligente îi spionează pe copii. Părinții trebuie să fie foarte atenți Jucărie Toniebox. Sursa foto Youtube

Toniebox, Tiptoi și Tamagotchi sunt jucării inteligente, care oferă joacă interactivă prin software și acces la internet. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că unele colectează chiar date comportamentale extinse despre copii și că îi spionează în orice moment.

Unele jucării inteligente sunt periculoase

Toniebox și figurinele pe care le conține au devenit foarte populare. Acestea sunt mult mai ușor de utilizat decât playerele muzicale standard, permițându-le copiilor să pornească singuri muzica și conținutul audio oricând doresc. Copilul trebuie să pună o versiune din plastic a lui Peppa Pig pe cutie pentru a deschis dispozitivul. Când copilul dorește să oprească povestea, trebuie doar să scoată figurina. Pentru a derula înapoi și înainte rapid, copilul poate înclina cutia la stânga, respectiv la dreapta.

Jucărie Tamagotchi

Jucărie Tamagotchi. Sursa foto Youtube

Riscurile sunt mari

Mulți copii visează la aceste jucării, dar acestea nu ies bine în ceea ce privește securitatea, deoarece nu criptează în siguranță traficul de date. Cele două jucării diferă în ceea ce privește confidențialitatea: În timp ce Toniebox colectează date și le trimite producătorului, stiloul Tiptoi nu înregistrează cum și când îl folosește copilul.

Toniebox

Toniebox. Sursa foto Youtube

Dacă Toniebox ar funcționa offline și ar fi conectat doar temporar la internet în timp ce descarcă conținut audio nou, dispozitivul ar putea stoca local datele colectate și să le transmită producătorului la următoarea ocazie. „Într-o altă jucărie pe care o studiem în prezent și care integrează ChatGPT, observăm că datele de log dispar în mod regulat”. Sistemul este probabil configurat să șteargă copia locală a datelor transmise pentru a optimiza utilizarea stocării interne, spune Wagner.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceste jucării nu sunt 100% sigure

„Viața privată a copiilor necesită o protecție specială”, subliniază Julika Feldbusch, primul autor al studiului. Ea susține că producătorii de jucării ar trebui să acorde o mai mare importanță confidențialității și securității produselor lor. Aceasta consideră că tinerii sunt foarte vulnerabili și că jucăriile inteligente trebuie să fie 100%. Momentan, nu se știe cu ce riscuri vin aceste jucării, dar părinții trebuie să fie foarte atenți.

Revista presei