Cum să alegi cele mai bune jucării pentru copilul tău

Cum să alegi cele mai bune jucării pentru copilul tău

Până nu demult, treceai cu indiferență pe lângă rafturile cu jucării, iar magazinele de profil nu te impresionau prea mult. Acum ești părinte, așa că ai vrea tot ce e mai bun pentru mica ta minune, și jucăriile se numără printre bucuriile pe care vrei să i le faci. Cu toate acestea, poate fi destul de copleșitor să alegi cea mai bună jucărie pentru copilul tău, pentru că există o ofertă mai mult decât generoasă, și toate par interesante. De aceea, am încercat să îți facem misiunea ceva mai ușoară și am pregătit pentru tine câteva criterii după care să te ghidezi. Vei vedea că mai apoi lucrurile vor fi mult mai simple.

Vârsta celui mic

În prezent, majoritatea jucăriilor au trecut pe ambalajul lor și o recomandare a producătorilor referitor la vârsta pentru care sunt recomandate. Și chiar dacă nu este chiar greșit să îi oferi unui copil precoce o jucărie pentru 6 ani, deși el nu are decât 4, trebuie totuși să fii ceva mai atent/ă referitor la siguranța în utilizare. Ar fi de preferat pentru cei mici să nu le oferi jucării pentru cei mari, cum ar fi să zicem acele jocuri de construit cu numeroase piese mici, deoarece acestea pot fi ușor inhalate sau înghițite de către aceștia. De asemenea, și gradul lor de complexitate este mai ridicat, și de aceea jucăriile de acest gen pot fi chiar neinteresante pentru micuți, sau pot deveni chiar frustrante. Nu încerca să sari peste anumite etape, pentru că nu îți vei transforma copilul într-un geniu dacă îi oferi spre joacă un puzzle cu 300 de piese dacă el are abia 3 – 4 ani, de exemplu. 

De pe internet sau din magazinele clasice?

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu contează locul de unde cumperi jucăria celui mic, atâta timp cât nu faci rabat la calitate. Trebuie doar să cauți și sigur vei găsi un magazin de jucarii unde jucăriile sunt exact așa cum le dorești tu, create parcă special pentru copilul tău.

Siguranță și calitate

În prezent, piața jucăriilor este una foarte bine dezvoltată, ceea ce înseamnă că vei găsi produse pentru fiecare categorie de vârstă. Și când am spus produse chiar am fost modești, pentru că oferta este una mai mult decât generoasă. Totuși, pentru că ești părinte, trebuie să fii atent nu doar ca jucăriile alese să fie special pentru vârsta celui mic, ci să fie unele de calitate și care să nu ridice probleme de siguranță. 

Din păcate, există destule firme cu acest obiect de activitate care mai ”uită” de normele de siguranță punând accentual în special pe elementul de distracție al acestora. De asemenea, ar trebui să îți îndrepți atenția către acele jucării confecționate din materiale naturale, care nu îl pot răni pe cel mic, care încă își dezvoltă motricitatea fină prin joacă. Niciodată nu ar trebui să faci compromisuri atunci când vine vorba despre elementele de siguranță ale unei jucării, pentru că în caz contrar ești singurul responsabil pentru incidentele neplăcute care se pot produce.

Nu alege doar jucării educative

După cum spuneam ceva mai sus, nu te poți plânge legat de oferta jucăriilor. În același timp, avem jucării tematice, distractive și educative. Dar, oricât de mult ne-ar plăcea ca mica noastră minune să fie atrasă doar de acele jucării educative, care o pot ajuta să se dezvolte armonios din toate punctele de vedere, nu putem să nu le ignorăm complet pe celelalte. De aceea, încearcă să oferi copilului și jucării cărora tu poate că nu le găsești justificarea, sau nu ți se par că l-ar ajuta cu ceva. De fapt, cam în fiecare jucărie există și o parte educativă, fie și prin simplul fapt că îl ajută să își creeze propriile povești, personaje și dialoguri. Până la urmă, este vorba despre copilărie, o etapă a vieții în care învățăm multe despre ceea ce ne înconjoară prin joacă.

Încurajează-l să exploreze, să încerce lucruri noi

Una dintre cele mai frecvente greșeli în rândul părinților este să cumpere mereu același tip de jucărie. Cum ar fi păpușile în cazul fetițelor sau mașinuțele pentru băieței. De fapt, cu cât îi cumperi celui mic jucării dintre cele mai diverse, îl ajuți să se dezvolte mai bine. Curiozitatea sa va fi mereu stimulată, își va manifesta dorința să afle cât mai multe și în acest fel vei vedea că reușești să crești un copil echilibrat, care cunoaște o mulțime de informații și care va avea chiar și o inteligență peste medie. Jocuri de construit, roboței, puzzle-uri, electrocasnice de jucărie, unelte, truse medicale de jucărie și nu numai îl vor ajuta enorm. 

Fii atent/ă și la pasiunile lui

Pe măsură ce cresc, copiii încep să dezvolte anumite pasiuni sau preferințe pentru anumite jucării. Dacă vei observa așa ceva și la copilul tău, atunci încearcă să îi oferi jucării care să se plieze pe aceste pasiuni ale sale. În același timp, jucăriile să îl ajute să se auto-depășească și să de dezvolte permanent. Pe măsură ce crește, jucăriile din copilărie vor fi înlocuite și cu cărți pe același domeniu, dacă pasiunea rămâne constantă.

Lasă copilul să se joace!

Nu este cazul să începi să îl înveți literele alfabetului sau să recunoască unele cifre sau operații matematice încă de când a început să rostească primele cuvinte. Are tot timpul pentru asta! Lasă-l să se joace, să descopere lucruri noi pentru el și fii alături de el cu explicații pe înțelesul său. De asemenea, pe cât posibil, implică-te și tu în joaca lui! Contează enorm pentru mica ta minune și dezvoltarea ei!