Scandalul recalculării pensiilor. Scrisoarea Simonei Bucura Oprescu pentru pensionarii nemulțumiți

Scandalul recalculării pensiilor. Scrisoarea Simonei Bucura Oprescu pentru pensionarii nemulțumiți Pensionari. Sursa foto: Pixabay

București. Simona Bucura Oprescu, ministra Muncii, încearcă să-i convingă pe pensionarii nemulțumiți că veniturile lor nu vor scădea. În acest sens a fost concepută o scrisoare ce va fi transmisă vârstnicilor.

Recalcularea pensiilor nu a avut succesul scontat de politicienii aflați la guvernare. În locul mulțumirilor la care se așteptau, din partea pensionarilor, aceștia s-au confruntat cu un val de nemulțumiri.

Simona Bucura Oprescu încearcă să stopeze scandalul

Aproape 20% dintre pensionari au primit decizii din care au aflat că li se cuvin mai puțini bani decât primesc în realitate. Acest lucru a stârnit un val de nemulțumire populară. Oamenii au luat cu asalt casele de pensii și și-au exprimat frustrarea. Eforturile depuse de Simona Bucura Oprescu pentru a-i convinge că nu li se vor tăia pensiile nu a fost de natură să calmeze spiritele.

Marcel Ciolacu (PSD) a anunțat că pensionarii vor primi o scrisoare lămuritoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Până atunci se va trimite pe fiecare categorie socio-profesională o scrisoare din partea Ministerului Muncii, se lucrează la ea și pe urmă trebuie să modificăm. Dar suntem într-o zonă, din punctul meu de vedere, relaxată, pentru că nimeni nu a pierdut niciun ban”, a afirmat Marcel Ciolacu.

lansare Marcel Ciolacu

Lansare Marcel Ciolacu Sursa foto: Facebook / PSD

Ce scrie în scrisoare

În acest context, ministra Muncii, Simona Bucura Oprescu, și șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu au semnat documentul ce va fi transmis pensionarilor. Este vorba despre o scrisoare prin care acestora li se transmite că nu vor scădea pensiile.

„Guvernul României, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale și Casa Naţională de Pensii Publice vă confirmă faptul că PENSIA DUMNEAVOASTRĂ NU SCADE chiar dacă în Decizia de recalculare care v-a fost transmisă recent a rezultat o valoare mai mică decât ultima pensie pe care ați primit-o în luna august 2024. În această situație, veți primi în continuare pensia mai mare, respectiv cea pe care aţi primit-o anterior recalculării”, se arată în scrisoare.

Ca și în mesajele publice, Simona Bucura Oprescu spune doar jumătate de adevăr. Cealaltă jumătate trebuie să o înțeleagă pensionarii din articolul de lege care urmează. Acesta are o formulare alambicată, destul de greu de descifrat. Într-adevăr, confirmă paragraulul prezentat, pensiile nu vor scădea. Dar pensionarii care au pe hârtie sume mai mici decât cele pe care le primesc nu vor mai beneficia de indexările anuale.

„În cazul în care, în urma procesului de recalculare prevăzut la alin. (1), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se plătește pensia în cuantumul stabilit și aflat în plată anterior recalculării, până la data la care se va obține un cuantum mai mare decât acesta ca urmare a majorării valorii punctului de referinţă”, prevede articolul 144, paragraful (6).

Recalcularea, prea complicată pentru Simona Bucura Oprescu

Pentru PSD, recalcularea pensiilor trebuia să aducă un val de simpatie din partea alegătorilor vârstnici, pe care se bazează la alegeri. Amânată pentru luna septembrie, înainte de parlamentare și prezidențiale, măsura se întoarce ca un bumerang împotriva inițiatorilor. De la preluarea mandatului, Simona Bucura Oprescu și colegii au prezentat recalcularea ca pe o majorare.

Ministra muncii avansa și un procent uriaș, o creștere medie de 40%. Mesajul, pur electoral, a creat așteptări foarte mari în rândul pensionarilor. Acestea au fost întărite și de declarațiile altor social-democrați, în frunte cu Marcel Ciolacu, pe subiect.

Venirea deciziilor de recalculare a provocat un val de dezamăgiri și nemulțumiri în rândul pensionarilor, pe măsura aștetărilor create de PSD. Pensiile nu au crescut într-atât de mult încât să ofere beneficiarilor un trai decent, așa cum promitea Simona Bucura Oprescu. Aproximativ 20% dintre pensionari au primit decizii conform drepturile pe care le încasează nu li se cuvin. Aceștia au pe hârtie sume mai mici decât primeasc în realitate.

În astfel de situații sunt foști mineri, cfr-iști etc. oameni care au muncit în condiții foarte dificile. Or, normal, aceștia se simt frustrați pentru că recalculara nu a ținut cont de specificul activității lor. Iar frustrarea rezidă din faptul că nu li se mai recunoaște munca, că sunt considerați un fel de cerșetori cărora statul le dă mai mult decât ar merita.

Revista presei