Vestea momentului despre pensii. Cine nu primește niciun ban în plus la 1 septembrie

Vestea momentului despre pensii. Cine nu primește niciun ban în plus la 1 septembrie Pensionarii.. Sursa foto: Arhiva EVZ

Pensii. Românii cu un stagiu foarte mic de cotizare, dar și cei care au deja pensii foarte mari, nu vor primi niciun ban în plus de la 1 septembrie. În câteva zile, Ministerul Muncii va începe să emită noile decizii de pensionare și vârstnicii vor afla exact câți bani vor primi în plus în luna septembrie. Softul informatic este gata și urmează să se demareze procesul automat de recalculare.

Fiecare pensionar poate înregistra o creștere diferită a pensiei, cuprinsă între 1% și 100%, în funcție de trei elemente esențiale:

  • punctele contributive
  • punctele necontributive
  • punctele de stabilitate.

Punctajul fiecărui pensionar va fi înmulțit cu valoarea punctului de referință, stabilit la 81 de lei, pentru recalcularea pensiei.Pensia minimă va rămâne neschimbată, la fel și punctul de pensie, până la 1 ianuarie 2025.

Creșterea pensiilor

Sursa: Arhiva EVZ

Românii care nu vor primi pensii mai mari

Aproximativ 1,7 milioane de pensionari nu vor primi niciun ban în plus, însă nici nu le vor scădea veniturile, a anunțat Guvernul. Este vorba despre cei cu un stagiu redus de muncă și care, în acest moment, încasează pensia minimă. Aceștia vor primi, în continuare, pensiile sociale actuale, de 1.281 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News
pensii, greva CNPP

Sursa foto: Arhiva EVZ

Ce vechime au românii care nu primesc pensii mai mari

În cazul unui pensionar cu un stagiu de cotizare de 15 ani, care are în prezent o pensie de 1.281 de lei și un număr total de puncte de 15,35, ar trebui să aibă, după recalculare, un venit de 1.245 de lei. Autoritățile au anunțat că nicio pensie nu scade, ci va rămâne la cuantumul cel mai convenabil după recalculare, pensionarul respectiv va rămâne cu un venit lunar de 1.281 de lei.

În ceea ce îi privește pe cei care nu vor primi niciun ban în plus din luna septembrie, șeful CNPP, Daniel Baciu, a explicat că este vorba despre „pensionarii care au avut un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani. Cu toate acestea, ei au beneficiat de indexarea de 13,8% de la începutul anului și vor beneficia în continuare, în fiecare an, de indexarea prevăzută de lege”.

Cu toate acestea, un pensionar cu 22 de ani de contribuție, având un punctaj mediu anual de 3,5, primește deja o pensie de 7.100 de lei.

Ce se întâmplă cu cei care au stagiul de cotixare complet

Persoanele care au un stagiu de cotizare complet vor primi o indexare consistentă. Un exemplu: un pensionar cu 36 de ani stagiu contributiv, 40 de puncte de contribuție, cu o pensie de 2.600 de lei, va primi o mărire de 65 la sută, adică peste 4.000 de lei, potrivit Antena 3 CNN.