Semnal de alarmă. Abandonarea copiilor în lumea virtuală, efecte dezastruoase

Semnal de alarmă. Abandonarea copiilor în lumea virtuală, efecte dezastruoase Sursa foto: Arhiva EVZ

Dependența de telefon a devenit o adevărată problemă în ultimii ani. Cu acest fenomen se confruntă majoritatea adulților, însă și copiii sunt tot mai expuși pericolului. Din lipsă de timp, mulți părinți își lasă copiii să utilizeze dispozitivele digitale. O astfel de practică poate avea efecte dezastruoase asupra personalității copilului.

Dependența de telefon are efecte dezastruoase

Peste jumătate dintre părinți sunt îngrijorați de acest fenomen. Conform unei analize recente, șase din 10 părinți recunosc că nu petrec timp suficient timp cu cei mici. Astfel, aceștia aleg să îi lase în fața ecranelor.

Mai mult, majoritatea adulților sunt ei înșiși dependenți de tehnologie și astfel devin exemple negative pentru copii.  Psihologii atrag atenția asupra acestui fenomen și spun că minorii pot vor avea ulterior tulburări de personalitate.

De la ce vârstă pot avea acces la dispozitivele digitale

Conform psihologului, Matei Stănculescu, copiii de până la 18 luni nu ar trebui să fie expuși acestui real pericol. De altfel, această regulă este recomandată inclusiv de Academia Americană de Pediatrie.

Ne puteți urmări și pe Google News
Telefon, dependența de ecrane

Telefon mobil. Sursa foto: Pixabay

„Creierul lor este în plină dezvoltare și acest lucru poate încetini acest proces. După 18 luni, este acceptabil să petrecem timp în fața ecranelor, dar este esențial ca părinții să gestioneze atât conținutul, cât și timpul petrecut în fața acestora.”, a spus specialistul.

Dependența de telefon,  fenomen îngrijorător

În cazul copiilor mai mici de șapte ani, utilizarea dispozitivelor digitale nu ar trebui să depășească câteva minute pe zi. Totodată, psihologul arată că minorii au trebui să aibă acces doar la conținutul educativ din mediul online.

Potrivit specialistului, copiii cu vârste cuprinse între doi și șapte ani ar trebui să stea pe telefon sau tabletă 5 sau 10 minute pe zi.

Mai mult, acesta a explicat că expunerea nu ar trebui acceptată în preajma orelor de somn sau în timpul mesei.

„Lumina albastră a ecranelor poate afecta calitatea somnului. După 7 ani, o oră pe zi ar fi acceptabilă, dar din nou, părinții trebuie să supravegheze conținutul. Înțelegem că părinții au nevoie de momente de liniște, iar ecranul poate părea o soluție facilă. Totuși, trebuie să găsim alternative”, a mai spus acesta.

Majoritatea părinților le permit copiilor să folosească dispozitivele digitale mai ales în timpul călătoriei cu mașina. Specialistul susține că aceștia le pot oferi alte variante de petrecere a timpului, iar printre acestea se numără cititul sau jocurile de memorie.

 

Revista presei