Șase sportivi vor reprezenta România la Jocurile Paralimpice de la Paris. Ce spune Eduard Novak la plecarea de pe Otopeni

Șase sportivi vor reprezenta România la Jocurile Paralimpice de la Paris. Ce spune Eduard Novak la plecarea de pe Otopeni

Șase sportivi vor reprezenta România la Jocurile Paralimpice de la Paris. În perioada 28 august – 8 septembrie, în Paris, Franța. 4.400 de sportivi din întreaga lume vor participa la competiție, la 22 de sporturi. România va fi reprezentată la Jocurile Paralimpice 2024 de șase sportivi la trei discipline.

Astfel, la judo pentru nevăzători vor participa Alex Bologa și Daniel Vargoczki, la para-ciclism (rutier, pistă, velodrom): Eduard Novak și Theodor Matican. Totodată, România va avea reprezentanți și para-tenis de masă: Camelia Ciripan și Bobi Simion.

 

Medaliile României la Jocurile Paralimpice

România a participat pentru prima oară la Jocurile Paralimpice în anul 1972. Următoarele ediții au fost Atlanta 1996, Sydney 2000, Atena 2004, Beijing 2008, Londra 2012, Rio de Janeiro 2016 și Tokyo 2020. În  total, România a obținut șase medalii în istoria participărilor la Jocurile Paralimpice: una de aur, trei de argint și două de bronz.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

  • Beijng 2008 - argint la ciclism prin Eduard Novak;
  • Londra 2012 - aur și argint la ciclism prin Eduard Novak (până în prezent, singurul campion paralimpic al României);
  • Rio 2016 - bronz la judo prin Alexandru Bologa;
  • Tokyo 2020 - argint la ciclism prin Eduard Novak și bronz la judo prin Alexandru Bologa.

 

Șase sportivi vor reprezenta România la Jocurile Paralimpice de la Paris

Eduard Novak

Eduard Novak, fost ministru al Sportului,  este singurul campion paralimpic al României și va concura la la ciclism rutier, pistă și velodrom. El va intra în competiție pe 4 septembrie.

Eduard Novak revine în competiție după o perioadă de inactivitate. Acum un an, acesta a decis să secalifice la încă o ediție a Jocurilor Paralimpice. În ciuda faptului că lucrurile nu erau deloc în favoarea acestuia acesta a reușit să se califice.

Eduard Novak

 

”Renunțasem la tot ce clădisem în ultimii ani, nu mă mai antrenasem și aveam câteva kilograme în plus. Pe lângă toate astea, au apărut tot mai mulți sportivi cu semihandicap în categoria mea, categorie în care, până atunci, erau preponderent sportivi cu proteză.

Prin urmare, cu ei în cursă, calificarea a fost foarte dificilă. Am trăit un an foarte greu, a fost nevoie să lucrez constant la condiția mea fizică, să găsesc bugetul care să îmi asigure pregătirea, să am un staff tehnic. Dar am reușit.

Am avut o mulțime de dubii că voi ajunge aici, dar am continuat să-mi urmăresc obiectivul. Cu încrederea în mine că pot din nou să obțin rezultatele dorite. Anul acesta m-a costat mult.

Aproape 10 luni nu am fost acasă, am stat departe de familie, trăind prin hoteluri, mereu cu echipamentul în bagaj, prins între cantonamente, mailuri, telefoane și situații dificile.

Azi sunt fericit că plec la Paris, în satul olimpic, că sunt în cea mai bună formă a vieții mele, că am cei mai buni oameni în jurul meu. Sunt cel mai norocos că mi-am îndeplinit acest vis, pentru care da, am muncit enorm, nu l-am primit cadou. Se poate, chiar dacă e greu, iar mesajul meu pentru voi e să nu renunțați niciodată la visul vostru!

La final, aș vrea să le mulțumesc familiei, partenerilor și echipei mele: voi sunteți cei care mi-au dat încredere că voi reuși!” a scris acesta în ziua plecării la Paris

 

Eduard Novak a este la a șasea participare la Jocurile Paralimpice, având în palmares o medalie de aur și trei de argint:

  • medalie de aur la Jocurile Paralimpice de la Londra, din anul 2012, în proba de urmărire C4 - pe velodrom;
  • medalie de argint la Jocurile Paralimpice de la Beijing, din anul 2008, în proba de contratimp LC2 - pe șosea;
  • medalie de argint la Jocurile Paralimpice de la Londra, din anul 2012, în proba de contratimp C4 - pe șosea;
  • medalie de argint la Jocurile Paralimpice de la Tokyo, din anul 2020 (2021), în proba de urmărire individuală 4 km, Pistă, categoria C4.

Theodor Matican (para-ciclism)

Theorod Matican este la prima sa participare la Jocurile Paralimpice. Sportivul are în palmare două locuri 3 la Campionatul European 2021, atât în proba de șosea, cât și în cea de contratimp.

Este multiplu campion naţional, concurează de peste 10 ani la toate marile competiții internaționale în probele de tricicletă, șosea și contratimp, iar visul său este o medalie paralimpică.

Daniel Vargoczki (para-judo)

Daniel Vargoczki este al doilea sportiv român care va concura la Jocurile Paralimpice 2024 la judo pentru nevăzători, categoria -73 kg. El se află la prima participare la Jocurile Paralimpice.

Daniel Vargoczki (para-judo)

Prima sa medalie internațională a fost argintul obținut în iulie, anul trecut, la Small Country Challenge - Lahti, Finlanda. De asemenea, la Campionatele Europene de Para Judo de la Rotterdam, Olanda, din august 2023, a ocupat locul 7 în clasa sa.

Alex Bologa (para-judo)

La Jocurile Paralimpice 2024, el va concura la categoria -60 kg

Alexandru Bologa, campion mondial la judo pentru nevăzători.

Alexandru Bolog. Sursa: Comitetul Paralimpic Român

Alex Bologa are în palmares două medalii de bronz la Jocurile Paralimpice de la Tokyo 2020 și Rio de Janeiro 2016. Este, de asemenea, campion mondial și european „en-titre” (patru titluri europene consecutive), dar și locul 1 în clasamentul mondial încă din 2019.

Camelia Ciripan (para-tenis de masă)

Camelia Ciripan prima sa participare la o ediție a Jocurilor Paralimpice și este clasată pe locul 6 în lume la ora actuală. Camelia Ciprian a avut un bun parcurs în ultimii doi ani, astfel aceasta s-a calificat la actualele competiții care au loc la Paris:

Camelia Ciripan

  • 2023 – 25-27 februarie, Open de para tenis de masă, Egypt, clasa 6 – locul 1 individual, locul 2 dublu mixt;
  • 2022 -13-16 decembrie Copa Costa Rica, San Jose, Costa Rica, locul 2 simplu;
  • 2022 -13-16 decembrie Copa Costa Rica, San Jose, Costa Rica, locul 2 dublu;
  • 2022 -13-16 decembrie Copa Costa Rica, San Jose
  • 2022 – 30 martie – 2 aprilie ITTF Egypt Para Open, 40 factor Ismailia, Egypt, locul 1 dublu;
  • 2022 – 30 martie – 2 aprilie ITTF Egypt Para Open, 40 factor Ismailia, Egypt, locul 1 dublu mixt;

 

Bobi Simion (para-tenis de masă)

Bobi Simion este un sportiv cu o bogată experiență. Este vicecampion european (2019), iar la ultima ediție a Jocurilor Paralimpice, Tokyo 2020, s-a clasat pe locul 5.

Bobi Simion

Revista presei