Isprava soldatului nord-coreean, care a reușit să ajungă în Coreea de Sud pe linia ferată

Isprava soldatului nord-coreean, care a reușit să ajungă în Coreea de Sud pe linia ferată Soladați nord-coreeni, la frontiera cu Coreea de Sud. Sursa foto: courrierinternational.com

Un sergent şef din armata nord-coreeană a reușit, pe 20 august, să traverseze pe jos no man’s land-ul ultrasecurizat care desparte cele două țări inamice. Presa sud-coreeană vrea să creadă că propaganda din Seul difuzată prin difuzoare către graniță a jucat un rol în această dezertare.

Cum a reușit să realizeze o asemenea ispravă rămâne un mister. Dar a făcut-o: "Un soldat nord-coreean a trecut granița în Coreea de Sud marți dimineaţa devreme, pe 20 august. Aceasta este cea mai recentă dezertare ca parte a campaniei de propagandă a Seulului care vizează populațiile" Coreii de Nord, se bucură "The Korea Times".

Mai presus de toate, în timp ce oamenii care încearcă să fugă din Republica Populară Democrată Coreea (RPDC, denumirea oficială a regimului de la Phenian) o fac în general prin granița de nord cu China, cunoscută a fi mai ușor de trecut, acum bărbatul a trecut prin zona demilitarizată (DMZ) între cele două Corei, la sud, precizează cotidianul sud-coreean "Chosun Ilbo".

A mers pe jos, de-a lungul liniei de cale ferată Donghae

Un DMZ (Zonă Demilitarizată) greșit denumit, deoarece este una dintre zonele din lume cele mai monitorizate de armată de fiecare parte. Soldatul, un sergent în armata nord-coreeană, a mers pe jos de-a lungul liniei de cale ferată Donghae, care, deși nefolosită, leagă cele două țări în extremitatea estică a graniței. Totuși, continuă "Chosun Ilbo", "zona din jurul liniei Donghae este locul în care Coreea de Nord a instalat cele mai multe dispozitive explozive de la începutul acestui an, pentru a preveni ca trupele și locuitorii să dezerteze în Coreea de Sud".

Ne puteți urmări și pe Google News

O trecere "rară şi periculoasă"

Coreea de Nord

Sursa foto: Britannica/ Coreea de Nord

Site-ul specializat în Coreea de Nord "NK News" confirmă că "acest tip de fugă a nord-coreenilor către teritoriul sud-coreean este extrem de rar și periculos": "Zona de frontieră inter-coreeană este înțesată cu mine terestre, iar soldaților din RPDC li s-a ordonat să omoare pe oricine trece granița într-un sens sau în celălalt".

Totuși: "Această aparentă dezertare vine după ce un alt presupus dezertor a trecut granița maritimă în estuarul râului Han, pe coasta de vest, la începutul acestei luni", își amintește "NK News". Cu câteva luni mai devreme, în octombrie 2023, patru nord-coreeni au reușit să treacă granița dintre cele două Corei în Marea Japoniei, la est, într-o barcă improvizată, scrie courrierinternational.com.

Există o recrudescenţă a trecerilor acestei frontiere? "Chosun Ilbo" ar vrea să creadă că acestea ar fi "legate de mesaje ostile Coreei de Nord difuzate pe scară largă prin difuzoare gigantice, în fiecare zi, de la 6 dimineața până la 22:00, începând cu 18 iulie ale lunii trecute".

K-pop difuzat la graniță

"Se crede că aceste emisiuni, care difuzează știri și muzică K-pop, pot fi auzite în zonele din prima linie din Nord, unde au fost dislocate trupe din aprilie pentru a pune mine și bariere antitanc", adaugă "Korea Time". De fapt, "NK News" amintește cum Coreea de Nord a continuat să se baricadeze în ultimii ani, inclusiv la granița sa de nord cu China, parțial din cauza epidemiei de Covid-19: "De la începutul pandemiei, Coreea de Nord și China au adăugat garduri de ambele părți ale graniței lor comune și au extins o rețea vastă de camere de securitate și turnuri de pază pentru a monitoriza activitatea din regiune".

Rezultat: "închiderea aproape totală a granițelor RPDC a dus la o scădere semnificativă a dezertărilor în ultimii ani". Aceste dezertări recente ar fi, așadar, doar o reechilibrare, o întoarcere la o veche normalitate. O reechilibrare care este, de altfel, cu totul relativă: "Înainte de Covid, peste 1.000 de nord-coreeni se stabileau în Coreea de Sud în fiecare an, conchide "NK News". Dar acest număr a ajuns la 164 din 2020". (Traducerea-Rador)

Revista presei