China se joacă cu focul. Japonia avertizează asupra exercițiilor militare din apropierea Taiwanului
- Bianca Pislaru
- 12 iulie 2024, 14:55
Japonia a venit cu noi avertismente vineri. China riscă să escaladeze tensiunile cu Taiwanul prin intensificarea exercițiilor militare. Acestea par să vizeze în mare parte pregătirea forțelor Beijingului pentru o posibilă invazie a insulei guvernate democratic.
Evaluarea anuală a Japoniei privind amenințările la adresa securității vine în contextul creșterii tensiunilor. Fiind vorba și de cele reprezentate de vecinii China, Coreea de Nord și Rusia. Taiwanul monitorizează îndeaproape exercițiile aeriene și maritime ale Chinei, inclusiv unul cu un portavion în Pacificul apropiat.
China și noile exerciții militare
„Din cauza acestei creșteri a activității militare, nu putem exclude posibilitatea unor tensiuni sporite", au declarat reprezentanții Japoniei pentru prima dată în Cartea anuală privind apărarea. Exercițiile sunt cele mai recente dintr-o serie, inclusiv manevrele din Strâmtoarea Taiwan de anul trecut. Un general american de rang înalt a declarat că aceste acțiuni ar fi cheia oricărei invazii.
Avertismentul Tokyo vine după ce membrii NATO reuniți la Washington în această săptămână au descris China drept un „facilitator decisiv" al războiului Rusiei din Ucraina. Aceștia au declarat că Beijingul continuă să reprezinte o provocare sistemică pentru Europa și pentru securitate. Remarcile au atras un răspuns dur din partea Beijingului.
Japonia se teme că orice conflict din Taiwan s-ar putea extinde la teritoriul său. Cu insula sa cea mai vestică la doar 110 km de Taiwan, Japonia găzduiește peste 50.000 de soldați americani, sute de aeronave militare americane și un grup de atac de portavioane. Acestea sunt câteva dintre acțiunile pe care Washingtonul l-ar putea desfășura pentru a apăra Taiwanul.
Dublarea arsenalului nuclear
Evaluarea de 548 de pagini a Japoniei a subliniat, de asemenea, planurile Chinei de a-și dubla arsenalul nuclear. Țara vrea să ajungă la peste 1 000 de focoase până în 2030. Aceasta a menționat încercările Coreei de Nord vecine de a-și spori capacitatea de atac nuclear cu sateliți de supraveghere și rachete noi, mai avansate. Unele dintre ele au o rază de acțiune suficientă pentru a lovi Statele Unite.
Japonia a identificat, de asemenea, Rusia ca fiind un motiv de îngrijorare, din cauza legăturilor sale militare cu China și, mai recent, cu Coreea de Nord. Țara a început să furnizeze rușilor obuze de artilerie și alte muniții pentru forțele sale care luptă în Ucraina.
În iunie, președintele rus Vladimir Putin a semnat un acord cu Kim Jong Un din Coreea de Nord. Acesta prevedea un angajament de apărare reciprocă prin care Moscova ar putea oferi ajutor militar Phenianului, conform Yahoo News .